20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Radovi na konzervaciji i restauraciji kotorski gradskih vrata

Kotor

Zajednica Italijana Crne Gore u saradnji sa partnerima Opštinom Kotor, JU Centrom za konzervciju i arheologiju Crne Gore, Regijom Veneto i specijalizovanom firmom za restauraciju ‘’LAIRA’’iz Padove otpočinje radove na restauraciji glavnih, južnih i sjevernih gradskih vrata u Kotoru, koji će trajati do 1.juna ove godine.

Radovima će rukovoditi JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, a kao podizvođač firma ‘’LAIRA’’ iz Padove. Sredstva za restauraciju, u iznosu od 78.000,00 eura, obezbijedili su Regija Veneto i Opština Kotor, u odnosu 80-20 posto.

Restauracija vrata se odnosi na sanaciju oštećenih dijelova vrata, čišćenje naslaga prouzrokovanih biološkim uticajima i zagađenjem, popravka fuga i čišćenje pripadajućeg dijela bedema oko vrata.

Pozivamo građane da nakon zvaničnog otpočinjanja radova svakodnevno posjećuju gradilište i informišu se o metodama i toku radova, kako bi čitav proces bio transparentan i javan.

U toku izvođenja radova biće organizovana međunarodna radionica za restauraciju na kojoj će učestvovati kako stručnjaci iz Italije tako i iz Crne Gore, kao i studenti odgovarajućih fakulteta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije