18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

For Radišević postaće pijaca zdrave hrane ?

Budući veliki novi turistički grad Luštica Bay što ga na skoro 7 miliona kvadrata tivatskog dijela poluostrva Luštica, u zaleđu zaliva Trašte, razvija egipatsko-švajcarski konzorcijum „Orascom“ preko svoje kćerke-firme „Luštica Development“, donijeće i novi život jednom ovdašnjem starom vojnom objektu koji je u vrlo lošem stanju.

Naime, djelimično razorena velika austro-ugarska tvrđava For Radišević u Krtolima, mogla bi biti obnovljena i prenamijenjena u nešto što je dosta daleko od originalne funkcije ovog fortifikacionog objekta. For Radišević nalazi se na prostoru nekadašnje kasarne Vojske Crne Gore „Milan Spasić“ u Radovićima koja je centralni dio zemljišnog kompleksa što ga je 2009 Vlada Crne Gore na 90 godina iznajmila „Orascomu“. Oštećeni impoznatni kompleks ove velike kamene tvrđave nalazi se na samo stotinjak metarra južno od zgrade bivše komande kasarne u Radovićima, u kojoj je sada smještena uprava „Luštica Developmenta“.

„Ostaci temelja austro-ugarske tvrđave Fort Radišević nalaze se u okviru našeg kompleksa, tako da planiramo restauraciju djelova tvrđave koje budemo smatrali podobnim. Postoji više opcija koje razmatramo, kao što je mogućnost da tvrđava dobije namjenu lokalne tržnice poljoprivrednih i drugih proizvoda, naročito organskih, čiju ćemo proizvodnju i sami podstaći. Na primjer, maslinari na Luštici bi dobili praktično na svom pragu, mogućnost da ovdje prodaju turistima svoje proizvode.“- saopšteno je iz menadžmenta „Luštice Development“.

Iz te kompanije u kojoj 90 odsto akcija ima „Orascom“ a 10 posto kapitala pripada Vladi Crne Gore kažu da će obim i troškovi ovih radova na tvrđavi, biti definisani u kasnijoj fazi, kada se napravi detaljnija analiza stanja i buduće namjene ovog atraktivnog objekta.

„Tačan vremenski okvir za ovu oblast projekta Luštica Bay, takozvano Gornje Selo koje će imati niz uslužnih, centralnih i administrativnih sadržaja za cijeli budući grad, još uvijek nije definisan.“- pojasnili su iz „Luštice Development“.

Ta kompanija će inače, u sklopu tzv. Gornjeg Sela imati još jedan jedinstveni sadržaj kada su u pitanju veliki turističko-nekretninski projekti u Crnoj Gori – posebnu poljoprivrednu zonu za uzgoj zdrave hrane koja će se prodavati stanovništvu Luštica Baya.

„Naš master plan uključuje definisanu poljoprivrednu zonu na teritoriji od oko 32 hiljade metara kvadratnih. Razmotrili smo mogućnost uzgajanja različitih poljoprivrednih kultura i naša razmatranja uključila su mogućnosti od vinograda do zelenog povrća (krastavac, zelena salata, rukola, mladi luk, blitva, žucenica, raštan). Razmatrali smo i različite modele upravljanja ovom poljoprivrednom zonom, kao što su između ostalog i zajedničke bašte, ali još uvijek nismo donijeli konačnu odluku o nastavku.“- kažu menadžeri „Luštice Development“ naglašavajući da se filozofija cijelog Luštica Bay kompleksa svodi na što bolji kontakt njegovih stanovnika sa priorodom, energetsku efikasnost i zdrav stil života, pri čemu posebno mjesto imaju kvalitetni, lokalni, zdravi prehrambeni proizvodi. Na pitanje ko će gazdovati novim poljoprivrednim kompleksom u Radovićima gdje će se proizvoditi dio te hrane, iz „Luštice Development“ su odgovorili da će u ovoj fazi razvoja Luštica Bay-a oni zadržati status glavnog korisnika, „ali bi prava korišćenja mogla zauzvrat biti dodijeljena lokalnim poljoprivrednim proizvođačima za poljoprivrednu proizvodnju.“

Sveježe voće i povrće sa ovog kompleksa plasiraće se kupcima odmah u blizini na vrlo neobičnoj tržnici – preuređenoj staroj austro-ugarskoj tvrđavi For Radišević.

 Razorili je Njemci u Drugom svjetskom ratu

For Radišević
For Radišević

Tvrđava For Radišević dio je kompleksnog sistema fortifikacionih objekata nazvanog „Primorska tvrđava Boka“, a koji je Austro-Ugarska u drugoj polovini 19. i prvoj deceniji 20.vijeka ovdje podizala, učvršćujući odbranu svoje vojno-pomorske baze u zalivu Boke Kotorske.

For Radišević nalazi se na najužem dijelu posluostrva Luštica, odmah iznad zaliva Trašte, na strategijski vrlo važnom mjestu za odbranu Tivatskoig zaliva od napada sa mora. Tvrđava je u aktuelnom obliku, na uzvisini 120 metara iznad nivoa mora, nastala 1890 godine kada je renovirana i prenaoružana stara topovska baterija iz 1866. Prema pisnaju penzionisnaog potukovnika Radojice Pavićeviča u knjizi „Werk – autsrougarske tvrđave u Crnoj Gori“, For Radišević je pred Prvi svjetski rat, bio naoružan sa dva obalska topa kalibra 150 mm i jednom baterijom od 4 merzera kalibra 210 mm. Velika tvrđava građena od fino tesanog kamena, djelimično je razorena u Drugom svjetskom ratu, miniranjem od strane Njemaca koji su se odavde povlačili krajem 1944 godine.

„For je bio pripremljen za rušenje, ali u žurbi eskploziv nije aktiviran, pa se jedan savjesni i pedantni njemački major, vratio i for uredno digao u vazduh. U pokušaju da pristigne svoju jedinicu koja se izvlačila sa ovog područja, likvidiran je nedaleko od tvrđave.“- zapisao je o toj epizodi Radojica Pavićević.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije