9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Radionica tradicionalne gradnje „Orjensko sedlo 2015.“

Suhozid
Suhozid

Nakon uspješno realizovane radionice gradnje u tehnici suvomeđe “Vratlo 2015.”, Planinarski klub “Subra” za vikend 04. i 05. jula, (subota nedelja), organizovaće drugu radionicu (prva je uspješno realizovana proteklog mjeseca kod pl. doma Za Vratlom) posvećenu tradicionalnoj tehnici gradnje „na suvo“.

Orjensko sedlo (1600 m) u masivu Orjena odabrali smo kao najpogodniju lokaciju jer je to najviša tačka čuvenog austrougarskog puta preko Orjena, građenog početkom 20-og vijeka, koji ugrubo računajući sadrži 50 km podzida rađenih upravo u ovoj tehnici! Iz tog razloga ovo graditeljsko remek-djelo smo kandidovali za poseban režim zaštite, budući da praktično već predstavlja memorijalni put, spomenik graditeljskom umijeću i moći jedne carevine.

Mjesto okupljanja je Vrbanj (1010 m) u subotu u 9 sati, na kraju asfaltnog puta, odakle se planinarski izlazi do doma (oko 2 i po sata), a organizator vrši prevoz stvari do Orjenskog sedla.

Svi zainteresovani za učestvovanje mogu da se prijave na e-mail star@t-com.me ili na telefon 069 360 803 (Željko Starčević, vođa radionice) najkasnije do četvrtka (02. 07. 2015.) do 17h.

Cilj radionice je upoznati širi krug ljudi sa ovom drevnom tehnikom gradnje kojoj u Crnoj Gori prijeti zaborav, dok, sa druge strane, nju i njene proizvode (suvomeđe i suhozide) EU sve više prepoznaje kao vrijednosti koje moraju biti trajno sačuvane i valorizovane kroz posebne vidove turizama. Ove radionice predstavljaju mali, inicijalni korak osmišljen u ostvarivanju tog strateškog pravca.

Radionica će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela, a kao fizički rezultat radionice dobićemo uređeniju okolinu pl. doma Orjen sedlo, koja i ovakva predstavlja atraktivni vidikovac centralnog dijela masiva, sa pogledom koji seže sve do dalmatinskih ostrva.

Planiramo ozidati u tehnici suvomeđe oštećene stare podzide i napraviti nove i tako estetiku predjela donekle narušenu radom građevinskih mašina 80-ih godina prošlog vijeka, dovesti na novi, viši nivo, a opet, sve u skladu sa tradicionalnim graditeljskim naslijeđem, poručuju iz PK „Subre“

Najčitanije