17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Radionica – “Selo Žlijebi – tradicija upotrebe kamena”

U hercegnovskom zaleđu, selo Žlijebi, u nedelju, 12. marta, održaće se   pokazna radionica “Selo Žlijebi – tradicija upotrebe kamena” – načina vađenja, obrade i upotrebe kamena u tradicionalnom ruralnom graditeljstvu.

Na ovaj način želimo pomoći opstanak drevnih znanja i vještina, karakterističnih za naše podneblje, a svakim danom sve traženijih u turizmu, gdje je trend korištenje lokalne tradicionalne gradnje.

Žlijebi su odabrani kao idealna lokacija, budući da spajaju očuvani izgled sela sa atraktivnim okruženjem i jednim od najboljih pogleda na ulaz u Boku Kotorsku.

Žlijebi

PROGRAM:

9 sati : Za pješački izlazak okupljanje na Podima ispred Crkve Sv. Sergeja i Vakha, pa produžetak (sopstvenim automobilima) do podnožja uvijek atraktivnij pješačkih serpentina za Žlijebe. Organizovani izlazak do sela.

10:30 Dolazak pješačke grupe na Žlijebe, do Konobe Sikimić i spajanje sa onima koji dolaze sopstvenim prevozom do samog odredišta.

10:30 – 11 sati : Piće dobrodošlice, priganice, odmor i razgledanje.

11h – 12 sati : Prezentacije tehnike vađenja, obrade i slaganja kamena, uz mogućnost praktičnog rada.

12 – 13 sati : Razgledanje graditeljskog nasljeđa Žlijeba.

13 sati: Završetak programa i polazak nazad pješačke grupe.

Događaj “Selo Žlijebi – tradicija upotrebe kamena” dio je zajedničkog kalendara dešavanja “Zimski gušti na Orjenu”, koji se odvija uz podršku opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Žlijebi

Organizatori događaja su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i Konoba Sikimić.

Učešće je besplatno a realizuje se na sopstvenu odgovornost, odnosno za maloljetne na odgovornost roditelja ili staratelja.

Preporuka je onima koji hoće da se okušaju u radu s kamenom da ponesu adekvatne zaštitne rukavice.

Telefon za dodatne informacije: 069 360 803 (Željko Starčević)

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije