Radionica “Za male arheologe”

Mali arheolozi
Mali arheolozi

Turistička organizacija opštine Budva u saradnji sa osnovnim školama u Budvi, OŠ “S.M.Ljubiša” i “Drugom” OŠ, takom ove nedjelje, realizuje jedinstvenu radionicu “za male arheologe”.

Radi se o projektu na čijem je čelu dipl. arheolog Asja Zec, koja djecu na svojevrstan način uči o istoriji i nastanku Budve, sa posebnim osvrtom na legendu o Kadmu i Harmoniji, mitskim osnivačima Budve, a u susret “Kadmovom danu”.

Podsjećanja radi, Turistička organizacija opštine Budva organizuje “Kadmov dan” četvrtu godinu zaredom, u nedjelju, 25. septembra, u Starom gradu u Budvi.

Program “Kadmovog dana” je osmišljen tako da, prije svega, promoviše kulturno nasleđe grada Budve, sa akcentom na antičko nasljeđe i mit o Kadmu i Harmoniji i podijeljen je u nekoliko segmenata.

Mali-arheolozi
Mali-arheolozi

Dječiji program će se održati na dvije lokacije sa početkom u 10 sati. Djeca SMŠ “Danilo Kiš” imaće priliku da učestvuju u nastavku izrade mozaika sa motivom Kadma, na otvorenom bazenu “Pizana”, a ovim dijelom programa koordiniraće istaknuti budvanski umjetnici, Jelena Papović i prof. R. Perunović. Djeca osnovnih škola moći će da učetvuju u likovnoj radionici, koju će voditi Marica Kuznjecov i Sandra Đurbuzović, takođe budvanske umjetnice, na platou ispred “Citadele”.

I ove godine, realizovaćemo projekat “Discover Budva”, u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve” koji podrazumijeva obilazak kulturnog nasljeđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada,  Moderna galerija, Spomen Dom “Stefan M. Ljubiša” itd.) od 12 sati.

U isto vrijeme, između crkava, održaće se i nezaobilazni „Slatki kutak“ kako bi svi prisutni mogli da uživaju u tradicionalnim poslasticama, posmatrajući kreativni rad djece.

Kadmov dan
Kadmov dan

Od 15 sati uslijediće defile Gradske muzike Budve koja će i održati polučasovni koncert na Trgu pjesnika. Nastavak muzičkog dijela programa uslijediće od 16 sati, kada će učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva održati koncert – instrument: flauta, prof. Ana Brajak, na Trgu pjesnika.

Cilj manifestacije “Kadmov dan” je promovisanje našeg kulturno – istorijskog nasleđa, na taj način brinemo o kulturi grada, edukujemo naše najmlađe sugrađane, a sve ostale podsjećamo na sve što Budva nudi i što jeste – poručuju iz TO Budva.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.