14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Radionica – „Konzervacija i restauracija predmeta od zlata i srebra“

Specijalistički kurs „Konzervacija i restauracija predmeta od zlata i srebra“ počeo je danas u Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Područno odjeljenje Kotor – palata „Drago“, koji je pružio stručnu i tehničku podršku.

Predavači su Bruno Giuzeppe Moretto, predsjednik Asocijacije Venecijanaca u svijetu, Mauro Cesaretto, kustos konzervator i sara Garbellini, restaurator konzervator.

Učesnici radionice će na šestodnevnom kursu biti u prilici čuti teorijski dio o konzervaciji i restauraciji zlata i srebra a praktično će i restaurirati dva eksponata Kotorske biskupije, relikvijar Svetoga Križa iz 17.stoljeća a drugi je iz 19.stoljeća koji predstavlja cvijet od metala, posrebren i pozlaćen koji se upotrebljavao za ukrašavanje oltara u to doba.

Goste iz Italije i polaznike kursa pozdravili su predsjednik Zajednice Italijana Kotor, Aleksandar Dender, podredsjednik Andro Radulović, Aleksandra Milić iz Sekretarijata za kulturu opštine Kotor, generalni vikar Kotorske biskupije Anton Belan i rukovodilac Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Područno odjeljenje Kotor, Jasminka Grgurević.

Bruno Giuzeppe Moretto, predsjednik Asocijacije Venecijanaca u svijetu, koji je otvorio radionicu – kurs, izrazio je nadu da će saradnja se razvijati i dalje, ne samo kroz obuku i kurseve, već i kroz konkretnu restauraciju eksponata i predmeta od srebra i zlata iz našeg bogatog kulturnog nasleđa. Sa nama su poznati i vrhuski stručnjaci za restauraciju, srebra i zlata, Mauro Cesaretto, kustos konzervator i sara Garbellini, restaurator konzervator, kazao je Moretto.

Organizatori radionice su Zajednica Italijana Crne Gore uz podršku Asocijacije Venecijanaca u svijetu. Radionica će trajati do 29.maja.

Najčitanije