7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Radionica „Javna dobra – prostori građana“

Herceg -Novi -foto TO HN
Herceg -Novi -foto TO HN

 „Javna dobra – prostori građana“ naziv je radionice koja će biti održana u subotu, 8. oktobra od 10 – 15 sati, u Domu omladine u Herceg – Novom. Cilj radionice je definisanje budućih aktivnosti za unapređenje okvira za rad NVO kroz transparentnu dodjelu  prostora u opštinskom ili državnom vlasništvu.

Radionicu organizuje NVO Expeditio iz Kotora u saradnji sa udruženjima: Operacija GRAD iz Zagreba, Ministarstvo prostora iz Beograda, Institut za politike prostora iz Ljubljane, Urban Nova i OKC Herceg Novi iz Herceg Novog, Agora iz Budve, Napredak iz Gornje Lastve i Naša akcija iz Kotora.

Radionica je namijenjena predstavnicima NVO-a i lokalnih samouprava sa teritorije Boke Kotorske i Budve, kao i organizacija i institucija koje se na nacionalnom nivou bave pitanjima nevladinih organizacija u Crnoj Gori.

Radionicu će voditi Teodor Celakoski iz Zagreba, jedan od vodećih zagrebačkih aktivista nezavisne kulturne scene, koji se godinama bavi modelima saradnje između instutucija kulture i civilnog društva u Zagrebu, na širem prostoru Hrvatske i širom bivše Jugoslavije. Celakoski je bio jedan od ključnih pokretača brojnih hrvatskih platformi, mreža, trajnih inicijativa i institucija – Multimedijalnog instituta MaMa, Clubtura, Prava na grad, POGON-a, Zaklade Kultura nova. On zagovara uključivanje javnog interesa u kulturne politike i prostorno planiranje te je inicijator saradnje između civilnog društva, nezavisnih kulturnih organizacija i javnih institucija.

Kroz brojna istraživanja i strateška dokumenta prepoznato je da veliki broj nevladinih organizacija  u Crnoj Gori djeluje u izuzetno nepovoljnim uslovima, a nedostatak prostora za rad je jedan od ključnih problema sa kojima se suočavaju u svom radu i opstanku.

U strategiji razvoja nevladinih organizacija u Crnoj Gori 2014-2016 navedeno je da „značajan broj NVO u Crnoj Gori nema  sopstvene prostorije niti potrebnu tehničku opremu, a nema ni mogućnosti da plati zakup prostora za održavanje nekog skupa i sl.“ kao i da bi „trebalo  da se popiše-evidentira prostor i imovina (rashodovani kancelarijski namještaj i oprema, rashodovana vozila i sl.) u državnom vlasništvu koji se ne koristi i da se definiše transparentan postupak i kriterijumi za korišćenje ovih prostora od strane NVO, radi realizacije programa i projekata od opšteg ili zajedničkog interesa“.

Expeditio
Expeditio

-Kao neko ko djeluje u interesu javnosti, NVO bi morale imati povoljniji tretman u obezbjedjivanju uslova za rad. Kako bi se omogućio njihov razvoj, NVO ne bi smjele biti prepuštene tržistu koje diktira poslovno okruženje, naročito u primorskim opštinama gdje su cijene zakupa prostora izuzetno visoke, a podrška civilnom sektoru za projekte (putem javnih konkrsa) simbolična. Opštinske i nacionalne vlasti bi trebalo da prepoznaju svoju ulogu u podsticanju okvira za održivost civilnog sektora, a jedan od preduslova je da im se omogući transparentna dodjela  prostora u opštinskom/državnom vlasništvu, uz jasne kriterijume i procedure.  To je već praksa u zemljama regiona i EU koju bi i Crna Gora trebalo da slijedi-navode organizatori.

Radionica se organizuje u sklopu projekta „Javni prostori-prostori građana“  koji se sprovodi na regionalnom nivou u saradnji nekoliko NVO iz  Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Realizuje se uz finansijsku podršku Kooperative –  regionalna platforma za kulturu / Zaklada Kultura nova, a dodatno finansiranje je obezbjeđeno kroz projekat „StroNGO“ koji je odobren kroz program Evropske unije IPA 2014.

Najčitanije