18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Radio Tivat namjerno obezglavljen jer im ne odgovara Popadić?

Sa sjednice

Radio Tivat od danas je, zahvaljujući glasovima odbornika DPS, uveden u krizu kakva do sada nije zabilježena među javnim elektronskim medijskim servisima u Crnoj Gori.

Naime, lokalni parlament glasovima 14 odbornika DPS usvojio je ostavke koje su prošle nedjelje iznenada „iz ličnih razloga“ podnijela dva člana Savjeta Radio Tivta bliska toj partiji. S obzirom da je već ranije istekao mandat jednom članu Savjeta koji ima pet članova, to glavno upravljačko tijelo lokalnog javnog servisa je ostalo bez kvoruma i ne može odlučivati ni o čemu, pa ni o prihvatanju kandidature dosadašnjeg direktora Radija Dragana Popadića koji se jedini prijavio na konkurs za novog direktora.

Popadiću je u međuvremenu istekao dosadašnji direktorski mandat pa je Radio Tivat sada „potpuno obezglavljen“ i u situaciji je koju ne poznaju crnogorski zakoni o javnim servisima da je istovremeno ostao i bez Savjeta i bez direktora u punom mandatu.

„Nije vam bio dovoljan cirkus koji ste nedavno izveli da smijenite rukovodstvo Centra za kulturu, pa sad pravite još i veću bruku u Radio Tivtu. Ako vam iz bilo kojeg razloga nije odgovarao Popadić imali ste 10 mjeseci da nađete vama odgovarajuću i politički podobnu osobu za direktora, ali to niste mogli učiniti. Sada kad je konkurs za imenovanje direktora u novom mandatu doveden u završnu fazu i na njega se jedini javio Popadić koji ispunjava sve uslove, vi pravite ovaj cirkus da bi spriječili njegov reizbor“- prozvao je Mirko Kovačević (Tivatska akcija) gradonačelnicu Snežanu Matijević (DPS) na što ona nije reagovala, ali vidno nervozno jeste predsjednik SO Ivan Novosel (DPS) koji je Kovačevića opominjao da se navodno, ne drži dnevnog reda. Primjećujući da Radio Tivat sada nema ni Savjet ni direktora, Kovačevič je ironično konstatovao  da je stoga sad to „najslobodniji medij u državi“. Miomir Abović (TA) je Novoselu i DPS poručio da „opet nešto muljate, umjesti da ljudski i muški to uradite ako već hoćete da smijenite Popadića“.

„Ovo je još jedan dolaz da ste u rasulu – nemate svog kadra za direktora Radija, spriječavate izbor jedinog kandidata koji je konkurisao, a već ste povukli sa dnevnog reda odluke o imenovanju rukovodstva Autobuske stanice i Parking servisa jer se niste mogli dogovoriti unutar DPS kome ćete dati te funkcije“- istakao je Abović što je Novosel negirao tvrdeći da niko nije uticao na odluku dva člana Savjeta da iznenada podnesu ostavke.

Sa sjednice

„To je njihov lični čin. Mene kao predsjednika SO interesuje samo da se procedura ispoštuje i da parlament konstatuje te ostavke. Jeste da smo sada sa Radio Tivtom došli u jednu složenu situaciju, ali nemojmo sad da otvaramo te neke priče“- kazao je Novosel koji je polemisao i sa svojim koalicionim partnerom iz HGI, potpredsjednikom Opštine Ilijom Janovićem koji je konstatovao da je „krajnje neodgovorno, neoizbiljno i nekorektno da Savjet koji je raspisao konkurs za direktora to i ne završi.“

„Pitanje je tajminga kako su se davale ostavke u Savjetu kojih smo imali tri za mjesec ipo dana, pri čemu je odstupila i članica koju smo imenovali na posljednjoj sjednici SO, a koja u međuvremenu nije ni učestvovala u radu Savjeta. Tražim da se ovo zakonski do kraja završi i da se ubuduće nikad ne desi, nego da se radi ljudskije i kulturnije“- kazao je Janović dodajući da je nepotrebno „otvoreno žarište u zdravom kolektivu“.

Budimir Cupara (Arsenal za Tivat) bezuspješno je tražio da vidi sadržaj ostavki dvoje članova Savjeta i upitao „na koje ćete ih sutra mjesto postaviti za ove zasluge“.

„Tražim da se parlament izjasni protiv usvajanja ostavki, da ti članovi časno odrade svoj posao do kraja i da Savjet okonča proceduru izbora novog direktora, pa onda neka podnose ostavke“- kazao je Cupara što nije prihvaćemo jer su za usvajanje ostavki kojima je suštinski paralisan rad Radio Tivta, glasali odbornici DPS. Opozicija -TA, BF, AZT i DSS su bili protiv, dok su odbornici opozicione SDP i vladajućih SD I HGI bili uzdržani.

Sa sjednice

ŽESTOKO PO POLICIJI I MORSKOM DOBRU

SO je prihvatila izvještaje o radu lokalnih prosvjetnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova uz žestoke kritike opozicije, ali i dijela odbornika DPS na izvještaj Morskog Dobra o uređenju obale u Tivtu u 2016.

„Vidimo novi fenomen – odbornnike DPS koji kritikuju rad jedne državne institucije. Izgleda im niko nije javio da SDP više ne vodi Morsko Dobro, već njihov DPS. Nećete zbog toga dobro proći kod vaših koordinatora za Tivat koji će vas zvati odmah poslije sjendice“- ironično je prokomentarisao Kovačević.

Opozicija ali i NVO sektor koji koristi instutut slobodne stolice  „na nož“ su dočekali i izvještaj o stanju javnog reda i mira u Tivtu za 2016. Zamjerilisu   tivatskoj policiji što u njemu „ni riječi nema o narkomaniji i prostituciji, a članicu Savjeta mladih DPS lani su uhapsili u Porto Montenegru sa kokainom u donjem rublj, dok  dileri prodaju drogu oko škola“, niti pomena o pucnjavi u Marićima u kojoj je teško ranjen pripadnik jednog od kotorskih kriminalnih klanova, kao ni o protestu nekoliko stotina mještana koji su blokirali magistralu na kotorsksoj raskrsnici“.

Gradonačelnica Matijević nije željela da odmah odgovori na dva puta ponovljena putanja Abovića i Kovačevića o tome koji je njen  stav vezano za preporuku Vlade Opštini Tivat da Porto Montegru bukvalno oprosti 2,5 miliona eura komunalija za novi rezidnecijalno-poslovni objekat u tom nautičkom centru.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije