13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Radio Tivat – na času tivatske istorije ne želimo biti ponavljači

Tivat – pogled sa Pina – Foto Boka News

“Pravni vakuum koji je usisao upravljačke strukture Radio Tivta, otvorio je brojna pitanja. Većina njih su potpuna nepoznanica za legislativu koja se bavi ovom oblašću”, saopštili su iz Sindikalne organizacije Radio Tivta.

Ozbiljnost situacije shvatili su oni koji su najkompetentniji, građani Tivta kojima su još u živom sjećanju pravne igre prije dvije ipo decenije u kojima je Radio Tivat postao žrtva dnevne politike.

Polazna osnova i konačni zahtjev zaposlenih i Sindikalne organizacije jeste da izbor upravljačkih organa u javnom servisu ne smije biti proizvod partijskih interesa, da nam se istorija ne bi ponavljala svakih dvadeset godina. Javni servis mora da radi isključivo u interesu građana koji nas plaćaju i mora imati distancu od politike ako treba to i da ostane. Taj stav izražava i sam duh Zakona o elektronskim medijima. Koliko god dopuna i izmjena imao, ni ovaj akt nije mogao predvidjeti situaciju u kojoj je direktoru lokalnog emitera istekao mandat, a istovremeno Savjet postao kolateralna šteta neodgovornih članova koji su ga svojim ostavkama ostavili bez kvoruma.

Polazeći od toga, zaposleni u Radio Tivtu održali su sastanak sa osnivačem – predstavnicima opštine Tivat i dogovorili korake koji treba da obezbijede što skoriji izlazak iz nastale krize. Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti na tom sastanku prihvatili su konstruktivan pristup u rješavanju problema. Postignuta je načelna saglasnost predstavnika zaposlenih i Opštine, što je rezultiralo raspisivanjem konkursa za jednog člana Savjeta, tokom sedmice najavljeni su konkursi za preostala dva.

Predstavnici Sindikalne organizacije Radio Tivta citirajući odredbe Zakona o radu iznijeli su stav da aktuelnom direktoru ne ističe mandat jer nema ko da ga razriješi. Po Statutu Radio Tivta direktora imenuje i razrješava Savjet. Sa druge strane mišljenje glavne administratorke sa čim se složila i Agencija za elektronske medije je da vršilac dužnosti direktora ipak bude imenovan na sjednici SO Tivat 25.aprila u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima jer je Radio Tivat DOO. Insistirajući na zakonitosti, predstavnici Radio Tivta decidno su tražili da vršilac dužnosti do izbora novog direktora bude aktuelni direktor Dragan Popadić. Istovremeno su tražili pismene garancije da će se dogovoreno materijazovati na sjednici Skupštine. Obzirom da osim usmenih uvjeravanja, traženo pismeno mišljenje sa imenom i prezimenom vršioca dužnosti direktora još uvijek nijesmo dobili, tražimo od opštine da to što prije dostavi da bi se izbjegla opasnost nepoštovanja dogovora. Posebno zbog toga, što za nastalu situaciju ničim nijesmo odgovorni, a na času tivatske istorije ne želimo biti ponavljači – kaže se u saopštenju Sindikalna organizacija Radio Tivta.

Najčitanije