Računaju prije svega sami na sebe, uključuju i dron…

Tivat forrmirao Opštinski tim za zaštitu i spašavanje i djelovanje u vanrednim situacijama

Sa sastanka Tima za zastotu i spasavanje Opstine Tivat

Opština Tivat postala je danas prvi grad u Crnoj Gori koji je formirao Opštinski tim za zaštitu i spašavanje i djelovanje u vanrednim situacijama.

Konstitutivni sastanak 19-članog tima kojim predsjedava gradonačelnica dr Snežana Matijević okupio je predstavnike lokalne uprave, Opštinske Službe zaštite i spašavanja, Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića, Službe zaštite  spašavanja Aerodroma Tivat, regionalnog centra Direktorata za vanredne situacije u Herceg Novom, tivatske policije, zdravstvenih ustanova, Crvenog krsta, više opštinskih službi i preduzeća, kao i par građevinskih firmi na čiju se opartivu računa u vanrendim situacijama.

Komandir SZS Tivat Zoran Barbić članove Tima upoznao je sa zakonskim obavezama i zadacima tog tijela, a formiran je i poseban Krizni štab koga će, us lulaju vanrednih suituacija činiti gradonačenica, potpredsjednici Opštine Dejan  Maslovar, Siniša Kusovac i Ilija Janović, komandir Barbić i prvi čovjek tivatske policije Mićo Radović.

„Na požarnu stihiju koja je protejjlih dana pogodila našu opštinu i okruženje reagovali smo i na najbolji mogući način odgovorili kao Opština i sve lokalne službe. Nijedan požar nije izbio na našoj teritoriji, već je na nju došao sa teritorija susjednih opšptina, ali smo pokazali da znamo i moženo da odgovorimo izazovima. Međunarodna pomoć jeste došla, ali je stigla kasno  u odnosu na najpovoljniji trenutak kada je trebalo reagovati i jedva smo je dobili.“- kazao je Barbić zahvaljujući se svima koji su protejlih dana pomagali SZS i DVD Krtoli u savladavanju požara kakvi se ne pamte u Tivtu. On je kazo da je Vlada „jedva prihvatila“ da u spisak vatrogasaca koje će novčano nagraditi, uđe i 30 pripadnika DVD Krtoli na čemu su insistirali profesionalni tivatski vatrogasci i podvukao da će do sledećeg sastanka novoformiranog opštinskog Tima, biti napravljen detaljan spisak opreme i potencijala sa kojima se raspolaže u Tivtu za suočavanje sa požarima, poplavama, zemljotresima i svim ostalim sličnim hazardima. Dodao je da ta Opština ima  Plan zaštite i spašavanja iz 2011 koji treba ažurirati i naglasio da je prioritet obnova u nedavnim požarima uništene ili oštećene vatrogasne opreme.

Barbić je istakao da je Uprava carina SZS-u Tivat ovih dana poklonila dron vrijedan oko dvije hiljade eura pa će ta služba biti prva u Crnoj Gori koja će imati mogućnost samostalnog izviđanja stanja na požarištu iz vazduha.

Potpredsjednik Opštine Dejan Malsovar kazao da je u reagovanju na vanredne sitiacije „kao što ste vidjeli, akcenat nekako prebačen na lokalnu upravu i mi ćemo na to znati odgovoriti“.

„Imali smo proteklih dana međunarodnu pomoć i obećanja sa svih strana, ali ona nije dobijena odmah i u trenutku kada je trebalo reagovati.“- istakao je Maslovar dok je gradonačelnica Matijevič podvukla da će se opštinski Tim za zaštitu i spašavanje redovno sastajati i preduzimati preventivne mjere da grad bude što spremniji za bilo koju vrstu vanrednih situacija.

Lidija Petrone iz hercegnovskog odsjeka Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore kazala je da je „međunarodna pomoć za gašenje požara u Boki tražena i dobijena po proceduri“ i da će uskoro iz Švajcarske stići najnepophodnija pomoć u nedostajućoj vatrogasnoj opremi koja će prvenstveno bitu usmjerena za SZS tri bokelsjka grada i DVD u Krtolima i Perastu.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.