15 C
Kotor

Slušaj online radio

Qatari Diar tvrdi da ne odustaje od projekta na Plavom horizontu

Plavi Horizonti
Plavi Horizonti

Portparol kompanije “Qatari Diar” potvrdio je da kompanija ostaje posvećena izgradnji  održivog kompleksa mješovite namjene na Plavim horizotima, u uskoj saradnji sa Opštinom Tivat – saopšteno je danas iz kćerke firme “Qatari Diar Hotel and Property Investment Montenegro” (QDHPIM) Podgorica.

„Nastavljamo da ulažemo napore u u pravcu smanjenja uticaja koje radovi mogu imati na lokalnu zajednicu na najmanju moguću mjeru, i možemo potvrditi da će plaža, restoran i parking ostati otvoreni za javnost u toku ljetnje sezone 2016. godine.“- stoji u saopštenju QDHPIM.

Mještani Krtola odlučno protestuju zbog namjere države da QDHPIM dozvoli da nakon završetka izgradnje hotela u budućem turističkom resortu u uvali Pržna, zabrani pristup svima osim sopstvenim gostima na „minimum 70 odsto površine“ plaže Plavi horizont. To Katarcima dozvoljava ugovor o zakupu morskog dobra iz 2013 koji je QDHPIM potisao sa JP „Morsko dobro“, a čije poništenje kao nezakonitog i neustavnog, traže mještani Krtola. Poslanica SNP Snežana Jonica je povodom ovog problema inicirala kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i direktora „Morskog dobra“ Predraga Jelušića. Jonica je tražila da predmet sasklušanja bude i „dinamika realizacije Urbanističkog projekta Pržno 1“ koji je već odavno donesen prema željama QDHPIM, s obzirom da ta kompanija osim rušenja starog hotela „Plavi horizont“, nije do sada ništa uradila.

Iz QDHPIM su juče saopštli da mogu potvrditi da će „kada izgradja započne, plaža i restoran biti otvoreni za javnost tokom ljetnje sezone 2017. godine, što će naravno biti uslovljeno striktnim zahtjevima bezbjednosti i zdravlja na radu.“ Kažu i da će tada parking biti takođe dostupan ali će jedan njegov dio zbog radova morati ipak da bude izmješten na lokaciju u blizini.

„U budućnosti, od „Qatari Diara“ se zahtjeva i kompanija se obavezuje da dozvoli pristup plaži za javnost kada se projekat završi. Zabrinutost lokalog stanovništa doživljavamo veoma ozbiljno i posvećeni smo da, u saradnji sa lokalom zajednicom, dozvolimo javni pristup plaži Plavi horizonti.“- stoji u saopštenju QDHPIM ali se ne navodi da li će javni pristup plaži biti veći od najviše 30 odsto njene površine, kako to stoji u ugovoru koji imaju sa „Morskim dobrom“. Krtoljani inače, zahtijevaju da i nakon izgradnje hotela u uvali Prna, cijela površina plaže bude dostupna svima, a ne samo klijentima  QDHPIM.

Izvor:S. L.

Najčitanije