15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Putuju za Moskvu i prikupljaju materijal za muzej

Perkovic sa istorijskim pecatima SSRN Tivta
Perkovic sa istorijskim pecatima SSRN Tivta

Za razliku od crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i većine njegovih kolega iz država sa prostora bivše Jugoslavije, zvanični predstavnik NVO „Generalni konzulat SFRJ“ iz Tivta, prisustvovaće velikoj vojnoj paradi koja se 9.maja u Moskvci priređuje povodom 70-te godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

„Imajući u vidu da su jedino Savez Socijalističkih Sovjetskih Republika i Jugoslavija prije 70 godina pobijedili fašizam, a da su ostali Saveznici – SAD, Velika Britanija i Francuska samo pobijedili Njemačku i Italiju, logično je da kao baštinici slobodarskih tradicija antifašističke borbe svih naroda Jugsoslavije u Drugom svjetskom ratu, budemo na proslavi u Moskvi. Ironija sudbine je u ešalonu zemalja-pobjednica i na svečanoj bini u Moskvi, neće biti niko od čelnika bivih jugoslovenskih republika i autonomnih pokrajina, osim nekadašnjeg četničkog vojvode – valjda je on tu kao grobar poraženih snaga.“- kazao je tim povodom generalni konzul SFRJ u Tivtu Marko Perković, aludirajući na činjenicu da će od lidera zemalaj reghiona, proslavi u glavnom gradu Rusije prisustvovati damo predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Perković je kazao da predstavnici „Generalnog konzulata SFRJ“ u Rusiju idu na poziv svojih dugogodiŠnjih partnea i saveznika – članova Društva prijatelja SSSR i Crvene Armije iz čuvenog komunističkog „zabranjenog grada“ Himki kod Moskve, na čelu sa predsjednikom Grigorijem Stepanovićem Karapatom. Predstavnik tivatske NVO nosiće veliku jugoslovensku trobojku sa petokrakom u na paradi kojom će 9.maja na Crvenom trgu pod zidinama Kremlja, biti obilježena 70-ta godišnjica pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu.

Marko Perković
Marko Perković

Perković je dodao i da aktivisti tivatske NVO marljivo nastavljaju posao prikupljanja materijala i rahivske građe za budući Muzej revolucionarnog i radničkog pokreta u Tivtu. Tako je poslednji predsjednik nekadašnjeg Socijalističkog saveza radnog naroda Tivta Miroslav Marušić, Perkoviću ovih dana svečano uručio dio dokumetacije kao i zvanične pečate nekadašnjeg SSRN-a, najmasovnije društveno-političke organizacije koja je do 1990 djelovala u SFRJ i bila glavni instrument iskazivanja demokratske volje naroda i samoupravljanja.

Najčitanije