Putuju za Moskvu i prikupljaju materijal za muzej

Tivatska NVO „Generalni konzulat SFRJ“ priprema se za obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom

Perkovic sa istorijskim pecatima SSRN Tivta
Perkovic sa istorijskim pecatima SSRN Tivta

Za razliku od crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i većine njegovih kolega iz država sa prostora bivše Jugoslavije, zvanični predstavnik NVO „Generalni konzulat SFRJ“ iz Tivta, prisustvovaće velikoj vojnoj paradi koja se 9.maja u Moskvci priređuje povodom 70-te godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

„Imajući u vidu da su jedino Savez Socijalističkih Sovjetskih Republika i Jugoslavija prije 70 godina pobijedili fašizam, a da su ostali Saveznici – SAD, Velika Britanija i Francuska samo pobijedili Njemačku i Italiju, logično je da kao baštinici slobodarskih tradicija antifašističke borbe svih naroda Jugsoslavije u Drugom svjetskom ratu, budemo na proslavi u Moskvi. Ironija sudbine je u ešalonu zemalja-pobjednica i na svečanoj bini u Moskvi, neće biti niko od čelnika bivih jugoslovenskih republika i autonomnih pokrajina, osim nekadašnjeg četničkog vojvode – valjda je on tu kao grobar poraženih snaga.“- kazao je tim povodom generalni konzul SFRJ u Tivtu Marko Perković, aludirajući na činjenicu da će od lidera zemalaj reghiona, proslavi u glavnom gradu Rusije prisustvovati damo predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Perković je kazao da predstavnici „Generalnog konzulata SFRJ“ u Rusiju idu na poziv svojih dugogodiŠnjih partnea i saveznika – članova Društva prijatelja SSSR i Crvene Armije iz čuvenog komunističkog „zabranjenog grada“ Himki kod Moskve, na čelu sa predsjednikom Grigorijem Stepanovićem Karapatom. Predstavnik tivatske NVO nosiće veliku jugoslovensku trobojku sa petokrakom u na paradi kojom će 9.maja na Crvenom trgu pod zidinama Kremlja, biti obilježena 70-ta godišnjica pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu.

Marko Perković
Marko Perković

Perković je dodao i da aktivisti tivatske NVO marljivo nastavljaju posao prikupljanja materijala i rahivske građe za budući Muzej revolucionarnog i radničkog pokreta u Tivtu. Tako je poslednji predsjednik nekadašnjeg Socijalističkog saveza radnog naroda Tivta Miroslav Marušić, Perkoviću ovih dana svečano uručio dio dokumetacije kao i zvanične pečate nekadašnjeg SSRN-a, najmasovnije društveno-političke organizacije koja je do 1990 djelovala u SFRJ i bila glavni instrument iskazivanja demokratske volje naroda i samoupravljanja.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.