Put Vrbanj – Crkvice ponovo u prekidu

Interesuje to nekoga ?

Put Sedlo-Crkvice oštećen
Put Sedlo-Crkvice oštećen

Obilaskom terena ustanovili smo veći odron stijenske mase na putu Vrbanj – Crkvice, a u blizini i do sada problematične lokacije. Put je u potpunom prekidu a prekriva ga nekoliko kubika velikih kamenih blokova.

Interesuje to nekoga ?

Uklanjanje će iziskivati upotrebu mehanizacije, ovog puta vjerovatno kotorske, budući da se nalazi na teritoriji te opštine.

Podsjećamo da se prvi prekid saobraćaja desio krajem ljeta 2013. godine, kada se nakon obilnih kiša obrušio veći dio puta. Budući da se tadašnje oštećenje nalazilo na međuopštinskoj granici Herceg Novi i Kotor, nadležni su se dogovorili da će ga zajedničkim snagama i sanirati.

Odron na putu Crkvice-Orjensko sedlo
Odron na putu Crkvice-Orjensko sedlo

Na terenu od tada nije bilo pomaka, osim što je za potrebe džipijade septembra prošle godine sam organizator premostio taj dio puta iskoristivši stari kameni pješački put koji se proteže paralelno ispod ovog kolskog. To je bila trenutna improvizacija i rješenje samo za bolja terenska vozila, budući da je nagib daleko prelazio norme. Pri tome, dovozeći šljunak za nasipanje, put se pod kamionom odronio i nastalo je sasvim novo oštećenje u blizini Vrbanja, kod prvog mosta.

Oštećen put Crkvice Orjensko sedlo kod donjeg mosta
Oštećen put Crkvice Orjensko sedlo kod donjeg mosta

Ni ova lokacija nije u međuvremenu sanirana i predstavlja rizik za odvijanje saobraćaja. Ove zime, u lavini snijega i stijena oštećen je put i bliže ka Orjenskom sedlu, sa sjeverne strane Golišavca, koji smo donekle u međuvremenu osposobili, ali samo za manja terenska vozila.

Orjen
Orjen

Sve navedeno, kao i prijeteće oštećenje na gornjem mostu ukazuje na ozbiljne nedostatke u sistemu održavanja lokalne putne mreže i višegodišnju zapuštenost ove putne komunikacije rađene početkom 20-og vijeka za potrebe austrougarske vojske.

Odron na putu ispod Golisavca
Odron na putu ispod Golisavca

Ovakvo stanje danas ugrožava živote, ograničava mogućnost razvoja planinskog turizma, ali i onemogućava efikasno djelovanje u slučajevima vanrednih događaja kao što su požari i spasilačke akcije, te stoga još jednom apelujemo da se krene u sistemsko rješavanje ovog, svakim danom sve većeg problema.

Oštećenje puta Vrbanj-Orjensko sedlo kod donjeg mosta
Oštećenje puta Vrbanj-Orjensko sedlo kod donjeg mosta

Kompletna sanacija puta je skupa investicija, ali sigurni smo da gdje postoji volja i stručnost može se naći i rješenje, recimo u evropskim fondovima, ili u traženju partnera u današnjoj Austriji, koja bi mogla biti zainteresovana za očuvanje ovog, sad već memorijalnog puta, spomenika moći i umijeću nekadašnje Carevine.

Željko Starčević,

Načelnik sekcije za markacije i vodičku službu PK Subra

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.