16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Put Tivat-Radovići mjesecima razoren od pucanja cijevi

Put za Radoviće i Lušticu
Put za Radoviće i Lušticu

Lokalni put Tivat-Radovići na potezu od kotorske raskrsnice do Solila trenutno je na četiri mjesta bukvalno razoren pucanjem cijevi vodovoda koji je prije nekoliko godina položen u trup te saobraćajnice. Pucanje cijevi na cjevovodu koji je dio Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i spaja taj sistem sa lokalnim sistemom koji snabdijeva Krtole i južne djelove grada Tivta, učestalo je posljednjih dana, tako da su ekipe tivatskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ svakodnevno na terenu, i ulažu ogromne napore pokušavajući da kako-tako „zakrpe“ cijevi i otklone probleme. Sve to događa se na vodovodu koji je sagrađenprije samo pet godina i koji je Opština Tivat skupo platila. Do sada su u tom periodu bile čak 44 veće havarije na ovom vodovodu, od čega 17 samo u posljednjih godinu dana. Nadležni u Opštini Tivat nisu se puno nasekirali oko toga kako je „bačen“ novac građana u gradnju tako nekvalitetne infrastrukture i zbog čega se i danas troše velike pare na popravke.

O tome je bilo riječi i na posljednjoj sjednici SO, kada je predsjednik MZ Krtoli Ivan Stračević u ime NVO „Matica Boke“, zatražio od gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) objašnjenje zašto se stalno dešavaju havarije na ovom vodovodu što građanima pričinjava velike probleme. Osim što ostaju bez vode po nekoliko sati, čak i dana, žitelji Krtola imaju i velike probleme sa činjenicom da se zbog havarija na vodovodu, konstantno uništava i jedina drumska saobraćajnica koja ovaj dio Tivta i cijelo poluostrvo Luštica povezuje sa ostatkom Boke. Gradnju vodovoda 2010. finasirala je Opština Tivat na čijem je čelu tada bio Dragan Kankaraš (DPS), nadzor nad radovima obavljao je tivatski „Vodacom“ u kome je Kankaraš bio predsjednik UO, a radove izvodila firma „Samcommerc“ čiji je vlasnik u kumovskim odnosima sa bivšim gradonačelnikom koji je svojevremeno čak i bio direktor te firme.

Starčević se na sjednici SO zapitao kako Opština kao investitor do sada nije naplatila garanciju i penale od izvođača i nadzora „zbog očito nekvalitetno obavljenog posla i nekvalitetnih cijevi“.

Put za Radoviće i Lušticu
Put za Radoviće i Lušticu

„Vodovodi nisu nešto što se gradi svaki čas i za takve objekte se dobijaju garantni rokovi od najmanje 10 godina. Ovdje to nije slučaj – garancija je istekla poslije samo godinu-dvije, havarije se stalno dešavaju i Opština i građani Tivta zbog toga trpe ogromnu finansijsku štetu. Nijedan dobar domaćin to ovako ne bi radio jer ovo nameće sumnju da je nekome omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi.“- kazao je Starčević pozivajući lokalnu upravu da naplati penale od „Vodacoma“ jer „očito nadzor nad radovima prilikom gradnje vodovoda nije bio dobar“.

Gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) složio se da ima velikih prblema sa vodovodom od kotorske raskrsnice do Solila, istakvši da se lokalna uprava „intenzivno bavi njihovim riješavanjem“. On je odbacio sumnje Starčevića da je bilo sumnjivih radnji prilikom gradnje tog infrastrukturnog objekta i naglasio da je garantni rok za vodovod napravljen 2010. istekao i da su graditelj i nadzor radova obavili svoj posao u skladu sa propisima.

Put razoren na četri mjesta
Put razoren na četri mjesta

„Sada nemamo nikavu mogu-nost da bnilo kakve penale ispostavljamo nadzoru, a šteta se plaća iz budžeta Opštine kroz novac koji se izdvaja za tekuće održavanje infrastrukture kojom gazduje tivatski „Vodovod i kanalizacija“- kazao je Novosel dodajući i da su nove cijevi promjera 450 milimetara koje su do sada pukle 44 puta, 2010 u Tivat došle „sa svim sertifikatima i licencama.“

Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Čedo Lukić je prije par dana, pozivajući grašane koji ostaju bez vode na strtpljenje, lokalnom radiju kazao da će se „nešto radikalno morati raditi kako bi se problem riješio.”

“Već smo tražili ponude za neku drugu tehnologiju, kao što je uvlačenje cijevi u cijev ili nešto slično.”- kazao je Lukić. Izvjesno je međutim, da će i te skupe popravke i dalje plaćati građani jer lokalna uprava ne želi da prizna da je prije pet godina neko u lancu naručilac-izvođač-nadzor, očito loše obavio svoj posao i da mu stoga, naplati obeštećenje.

Najčitanije