„Purgatorije“ deseti čin

Sutra počinje najuspješniji ljetnji festival kulture u Crnoj Gori

Sa pressa - Purgatorije
Sa pressa – Purgatorije

Jedan od najupsješnijih ljetnjh festivala kulture u regionu kako ga doživljava stručnja javnost, tivatski festival „Purgatorije“ počinje sutra, 25. juna u 21.30 sati gala programom – impozantnim mjuziklom „Mamma Mia““ u produkciji beogradskog Pozorišta na Terazijama,po tekstu Ketrin Džonson i u režiji Juga Radivojevića. Prije nego što tivatsku ljetnju pozornicu preuzme ansambl od čak 120 izvođača u mjuziklu koji je nakon čuvene brodvejske u ovoj svojoj novoj, beogradskoj verziji već osvojio region, jubilarno, deseto po redu izdanje „Purgatorija“, proigodnom besjedom zvanično će otvoriti glumica Anita Mančić.

„Okosnicu „Purgatorija“, po običaju, čini Međunarodni festival mediteranskog teatra za koji ove godine u takmičarskoj selekcijima imamo ukupno sedam predstava. Pored mjezikla „Mamma mia“, tu su i predstave „Život Molijerov“ u produkciji MNT teatra iz Skopja, „Životinjska farma“ po tekstu Džorda Orvela i u režiji Andraša Urbana, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta „Ivan plemeniti Zajc“ iz Rijeke, nova pozorišna predstava Centra za kulturu Tivat „Hasanaginica“, komad „Aleksandra Zec“u produkciji „HKD Teatar na Sušaku“ iz Rijeke, predstava „Kazimir i Karolina“, „Ateljea 212“ iz Beograda i komad „Razbijeni krčag“ u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.“- kazao je na današnjoj konferenciji za novinare, direktor CZK Tivat Vojo Kaluđerović, dodajući da će od ukupno 90 raznovrsnih programa što će ih publika biti u prilici da od sutra do 10.septembra svakodnevno gleda u Tivtu, 40-tak biti pozorišni, a ostatak programi iz domena muzike, književnost, filma i likovne umjetnosti.

Pored „Hasanaginice“ koju po tekstu Ljubomira Simovića režira Jagoš Markovuić, CZK će na „Purgatorijama“ igrati i druge svoje dobro poznate predstave – „Bokeški D-Mol“, „Betula u Malu Valu“, „Providenca“, „Filomena Marturano“, „Penelopijada“ i dječji komad „Pazi, zebru gazi“. Premijera „Hasanaginice“ zakazana je za 15.jul, a u novoj predstavi igraju Branimir Popović, Kristina Stevović, Meto Jovanovski, Radmila Živković, Anita Mančić, Aleksandar Srećković – Kubura, Stefan Kapičić, Momčilo Otašević, Emir Ćatović i Miloš Pejović.[quote_box_right]Cijeli festival koštaće 165 hiljada eura, a produkcija nove predstave „Hasanaginica“ dodatnih 95 hiljada. Novac obezbjeđuju Opština Tivat i Ministartstvo kulture kao pokrovitelji i brojni sponzori od kojih je glavni kompanija „Luštica Development“[/quote_box_right]

„Novina je što ove godine uspostavljamo saradnju sa renomiranim festivalom „Dubrovačke ljetnje igre“ , pa će nam tako gostovati njihova mala pozorišna forma „Pričaj mi o Gorkome“ u režiji Mani Gotovac, a ista autorka sa glumcima iz Crne Gore priprema komad „Bokeški akord“ koji će zauzvrat, biti odigran u Dubrovniku.“- kazao je umjetnički direktor CZK Tivat Dragan Laković. Uspostavljena je i saradja sa NVO „Ars Preasentia Boka Kotorske“ čiji je rezulat serija koncerata kamerne muzike, mahom na duvačkim instrumentima, a jedan od događja ljeta biće i jazz koncert Vesne Pisarović i Matije Dedića. Tu je i koncert „Gudača Svetog Đorđa“ iz Beograda i gostovanje baletske predstave „Prokleta avlija“.

Purgatorije 2015.
Purgatorije 2015.

Ljubitelji pisane riječi uživaće u književnim večerima Nikole Maloviuća, Miraša Martinovića, Andreja Nikolaidisa, Jelene Bačić Alimpić, Marka Vidojkovića, Andrije Petkovića i Nenada Nikolića, dok će poklonici sedme umjetnosti, pored ostaloga imati priliku da premijerno vide i novi dokumentarni film poznatog crnogorskog sineaste Vladimira Perovića „Plava gajeta i sivi beton“. Na programu je i više fotografskih i likovnih izložbi, a pored ostalih, u galeriji srednjevjekovnog ljetnjikovca „Buća-Luković“ u naredna dva ipo mjeseca izlagaće Ljubomir Popadić, Tanja Matković, Ivan Knežević, Darko Vrcan, Tijan Dujović, Zoran Andrić, Hana Mirkov, Vesna Sušić, a za 20.avgust zakazana je velika kolektivna izložba i promocija monografije „Tivatski slikari“ koju je objavila „Matica Boke“.

„Iako su „Purgatorije“ samo nastavak i redovno „ljetnje intenziviranje“ uobičajenih programskih aktivnosti CZK, potrudili smo se da na festivalu imamo par velikih i značajnih programa, velikog umjetničkog nivoa, kako bi opravdali epitet Tivta iz zvaničnih državnih dokumenata, kao nautičkog i kulturnog centra primorja. Bez lažne skromnosti, ali samo dovođenje mjuzikla „Mamma Mia“ je produkcijski poduhvat koji niko u Crnoj Gori, osim CZK Tivat, u aktuelnim prostorno-tehničkim uslovima ne može napraviti.“- kazao je producent Neven Staničić.

Sa pressa - Purgatorije

Osim samog Tivta na više scena i prostora CZK, programi „Purgatorija“ ovog će se ljeta odvijati i u Porto Montenegro kao i na Luštici. Cijeli festival koštaće 165 hiljada eura, a produkcija nove predstave „Hasanaginica“ dodatnih 95 hiljada. Novac obezbjeđuju Opština Tivat i Ministartstvo kulture kao pokrovitelji i brojni sponzori od kojih je glavni kompanija „Luštica Development“.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.