14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Purgatorije“ – bogatije nego ikad

Sa pressa
Sa pressa

Muzičko-scenskim spektaklom, odnosno izvođenjem scenske kantate „Karmina Burana“ Karla Orfa, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, ne ljetnjoj pozornici u Tivtu, u utorak 21.juna počinje ovogodišnji ljetnji festival kulture „Purgatorije“ u tom gradu. Festival će zvanično otvoriti glumica Jelena Đokić, a publika će tokom 72 dana trajanja ovogodišnjih „Purgatorija“ imati priliku da pogleda čak 75 raznovrsnih teatarskih, filmskih, muzičkih, likovnih i književnih programa koji će se odvjati na tri scene tivatskog Centra za kulturu, ali i u prostorima Porto Montenegra i kompleksa Luštica Bay- čulo se danas na press konferenciji koju su priredili organizatori „Purgatorija“ iz Centpra za kulturu Tivat.

„Festival se ove godine odvija pod motom „Da pređemo crtu – crossing the line“ jer svojim konceptom izlazi iz onoga što su „Purgatorije“ bile u preoteklih svojih 10 izdanja  i u mnogim segmentma predstavlja prelaženje crta i granica  ustaljenih standarda kada je Crna Gora u pitanju.“- kazao je producent „Purgatorija“ Neven Staničić, dok je izvršni direktor CZK Tivat Vojsilav Kaluđerović kazao da će festival koštati oko 180 hiljada eura koje su obezbjedili Opština Tivat, Ministarstvo kulture i brojni sponzori predvođeni Porto Montenegrom i Lušticom Bay.

„Na to treba dodati i 70 hiljada eura koliko košta produkcija naše nove pozorišne predstave „Koštana“ koju radimo u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem i Studentskim kulturnim centrom iz Novog Sada. Ovaj autorski projekat Kokana Mladenovića sa Božom Vrećom u glavnoj ulozi, premijeru će imati u Tivtu 5. Avgusta, a publika u Srbiji prvi put će predstavu moći da pogleda 23.septembra u Novom Sadu.“- kazao je Kaluđerović dodajući da okosnicu „Purgatorija“ čini Međunarodni fsetival mediteranskog teatra koji je ove godine bogatiji nego ikada, sa čak deset predstava iz iz zemalja regiona u takmičarskoj konkurenciji.

Selektorka Tanja Mandić Rigonot u konkurenciju za nagrade „Purgatroija“ osim nove domaće predstave „Koštana“, uvrstila je i komade „Rodljupci“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Ptice“ BITEF teatra,  „Mrzim istinu“ teatra “&TD” iz Zagreba, „Umišljeni bolesnik“ zagrebačke Gavele, „Pogled s mosta“ Gradskog pozorišta iz Podgorice, „Duh koji hoda“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „Dnevnik jednog luđaka“ Moving music teatra, „Mrešćenje šarana“ Ateljea 212 i „Šćeri moja“ podgoričkog CNP-a.

Sa pressa
Sa pressa

Pored njih, ljubitelji pozorišta tokom trajanja “Purgatorija” moći će da pogledaju i brojne druge predstave poput komada u produkciji CZK Tivat “Betula u Malu Valu”, “Penelopijada”, “Hasanaginica” i “Filomena Marturano”, predstave “Moje nagrade” Narodnog pozorišta iz beograda, “Adam i Eva” Hercegnovskog pozorišta, “Dr. Nušić” Somborskog pozorišta a premijerno će biti izvedena i koprodukcija Centra za kulturu Tivat i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja – diplomska predstava cetinjskih studenata “Tre sorelle” po tekstu Stevana Koprivice.

“Na ovogodišnjim „Purgatorijama“ biće obilježena i 50-ta  godišnjica čuvene  pjesme „Bokeljska noć“ naše sugrađanke Maje Perfiljeve, a CZK pregovara sa Radmilom Karaklajić koja je tu pjesmu otpjevala i sa njom pobijedila 1966. na Splitskom festivalu, da ponovno izvede tu numeru u Tivtu.”- kazao je umjetnički direktor CZK Dragan Laković nabrojivši više muzičkih programa koje će do zatvaranja festovala 31.avgusta, moći da pogleda publika u Tivtu. Među njima jedan od najastraktivnijih je koncert čuvenog beogradskog hora “Viva Vox”.

Sa pressa
Sa pressa

Svoje književne večeri tokom naredna dva ipo mjeseca u Tivtu, pored ostalih imaće Miraš Martinović, Đuro Radosavović, Milan Draško, Dubravka Jovanović, Zoran Mujbegović i Aleksandar Gavranić, a ljubitelji likovne umjetnosti moći će da uživaju u izložbama Andree Ivande, Ivana Kneževića, Rajka Sušića, Jovete Ljumovića, Velibora Pavićevića, Milenka Peričića, Milijane Vujović…

Zavjesa na “Purgatorije” biće 31.avgusta spuštena takođe spaktakularno jer će tada u Tivtu gostovati sjajni mjuzikl “Monty Python`s Spamalot“ u kome pored ostalih igraju Nikola Kojo, Nikola Đuričko, Srđan Timarov, Jelena Jovičić, Dejan Lutkić, Miroljub Turajlija…

Izvor:S. L.

Najčitanije