14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Punta Azzurra“ se spaja sa novim tijelom

Punta Azzurra u novom trupu
Punta Azzurra u novom trupu  Photo Drago Krivokapić

Neposredno prije novogodišnjih praznika, u Jadranskom brodogradlištu Bijela (JBB) počeo je najkomplikovaniji dio ikada na ovim prostrima preduzete operacije rekonstrukcije jednog trgovačkog broda. Naime, na malom doku JBB, u toku je postupak spajanja malog italijanskog tankera „Punta Azzurra“ sa novoizgrađenim, proširenim dijelom njegovog trupa. Riječ je o jednom od najsloženijih zahvata širenja brodova koji je ikada preduzet u brodogradilištima na istočnoj obali Jadrana, a ovaj pionirski tehnološki poduhvat, JBB obavlja u saradnji sa brodograđevinskom kompanijom „Tole Shiprepair“ iz Zrenjanina.

Proteklih mjeseci brodograditelji u Bijeloj su montirali ukupno pet sekcija novog tzv.vanjskog trupa tankera „Punta Azzura“, prosječne pojedinačne težine po 30-tak tona. Nakon aktinorozivnog tretmana i provlačenja drenaže, sekcije novog trupa su u dosta komplikovanom tehnološkom procesu koji je uključivao njihov transport baržom, pravljenje tehnoloških otvora na njoj, i višekratno podizanje i spuštanje malog doka, postavljene i fiksirane u odgovarajući položaj       u malom doku. Sve je kontrisano teodolitima i laserskim daljinomjerima jer su tolerancije u kojima se novi trup mora postaviti u odnosu na aktuelni brod, veoma male i mjere se sa tek par desetina milimetara. Pred novogodišnje praznike, „Punta Azzura“ je udokovana i u izuzetno preciznoj operaciji ,bukvalno „uvedena“ u svoju novu „kožu“, odnosno prošireni trup.

„U toku je zavarivanje novog trupa pri starome čime će „Punta Azzurra“ od tankera sa jendostukom, postati tzv. double skin, odnosno tanker sa dvostrukom oplatom kakve traži međunarodna MARPOL konvencija o spriječavanju zagađenja mora. Trup broda biće proširen za ukupno 1,80 metara, odnosno, po 0,9 metara na svakom boku, a brod će dobiti i duplo dno na razmaku od 650 milimetara od postojećeg dna tankera.“- kazao je tehnički direktor JBB Maksim Zloković. On je dodao da će „nova koža“ malog italijanskog tankera pokrivati bokove broda od sidrenog oka na pramcu do pred krmeni kolizioni prostor, a čitav ovaj komplikovani posao rekonstrukcije, uključuje i repozicioniranje postojećih tzv. Schottel propelera koji pogone brod, u skladu sa novim dimenzijama trupa.

Pramac PUNTA AZZURE izviruje iz novog trupa
Pramac PUNTA AZZURE izviruje iz novog trupa Photo Drago Krivokapić

„Sve što radimo obavlja se pod rigoroznim nadzorom stručnjaka italijanskog registra brodova RINA čiju klasu ima „Punta Azzurra“, kako bi bio garantovan najveći mogući kvalitet čitave rekonstrukcije. Najveći dio posla u doku trebalo bi da se završi početkom februara, nakon čega slijedi spuštanje broda u more, završni radovi, probna vožnja i isporuka broda vlasniku.“- kazao je Zloković.

Mali tanker za bunkering „Punta Azzurra“ od 1.463 bruto-tone, dug je 52 i širok 10,24 metara, a izgrađen je 1986 godine u La Speciji. Pripada italijanskoj kompaniji „Anapo“ iz Auguste, a služi za snabdijevanje brodova gorivom u toj velikoj luci na Siciliji. Brod je sagrašen kao single skin, odnosno tanker sa jednostrukom oplatom, pa se, da bi mogla nastaviti njegovo komercijalno korišćenja, kompanija „Anapo“ odlučila da ga rekonstruše i proširi, čime će ga pretvoriti u tanker sa dvostrukom oplatom kakve zahtijeva MARPOL konvencija Međunarodne pomorske organizacije IMO. Ovaj pionirski posao za JBB vrijedi preko pola miliona eura, a njegov uspješni završetak predstavljaće i vrlo vrijednu tehnološku referencu za bijeljanske brodograditelje za dobijanje drugih sličnih komplikovanih i visokoisplativih zahvata rekonstrukcije raznih plovila.

Najčitanije