Prvo praktično iskustvo na starom jedrenjaku

Učenici Srednje pomorske škole iz Kotora isplovili na školsko krstarenje jedrenjakom “Jadran”

Srednjoškolcui na Jadranu

Učenici dva odjeljenja četvrtog razreda Srednje pomorske škole iz Kotora isplovili su u nedjelju iz Tivta na četvorodnevno  krstarenje i praktičnu obuku na školskom brodu Mornarice VCG, jedrenjaku “Jadran”.

Tokom plovidbe na “Jadranu”, maturanti nautičke i brodomašinske struke imaće praktičnu obuku iz navigacije, pomoračkih vještina i mašinstva, a sa njima će raditi njihovi profesori i posada jedrenjaka MVCG kojemu je ovo prva ploviodba u njegovoj osnovnoj namjeni – obuci pomoraca, nakon što je “Jadran” nedavno završio troipgodišnji generalni remont u Bijeloj.

Srednjoškolcui na Jadranu

“Ovaj vid praktične nastave predstavlja situacioni trening i ima za cilj da učenici stečena znanja i vještine primjene u uslovima na brodu, odnosno na moru. Na brod se ukrcala prva grupa učenika, njih 43 iz odjeljenja IV.a i IVb, sa učenicima je isplovilo i 5 profesora -Bogdan Radović, Risto Miranović, Ivica Mišević, Jovan Mršulja i Milan Franović. Na brodu će ova gupa učenika biti četiri dana nakon čega će se iskrcati, a zamjenit će ih druga grupa od 53 učenika i 5 profesora. Druga grupa će se iskrcati u subotu”- saopšteno je iz Srednje pomorska škole Kotor.  Tokom angažmana sa učenicima te škole, jedrenjak “Jadram” će plovitu unutar teritorijalnih voda Crne Gore, a već u nedjelju veče , prvog dana  plovidbe, mladi pomorski aspiranti iz Kotora, su na brodu mogli da u praksi iskuse  i malo jače more, uz kišu i južni vjetar.

Srednjoškolcui na Jadranu

Iz SPŠ Kotor je saopšteno da će nakon krstarenja dvije grupe njihovih redovnih učenika, “Jadran” obaviti i iedno slično putovanje sa ukrcanom grupom od 40 prekvalifikanata koja se trenutno nalazi na obuci u kotorskoj pomorskoj školi, a u sklopu programa za prekvalifikaciju i obrazovanje odraslih.

“Vjerujemo da će za sve njih ovo sigurno biti jedno novo, pozitivno iskustvo  pomoću kojeg će moći sagledati kako izgleda dio onog što žele u svom  profesionalnom životu”- saopštio je menadžment SPŠ Kotor.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.