8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvo praktično iskustvo na starom jedrenjaku

Srednjoškolcui na Jadranu

Učenici dva odjeljenja četvrtog razreda Srednje pomorske škole iz Kotora isplovili su u nedjelju iz Tivta na četvorodnevno  krstarenje i praktičnu obuku na školskom brodu Mornarice VCG, jedrenjaku “Jadran”.

Tokom plovidbe na “Jadranu”, maturanti nautičke i brodomašinske struke imaće praktičnu obuku iz navigacije, pomoračkih vještina i mašinstva, a sa njima će raditi njihovi profesori i posada jedrenjaka MVCG kojemu je ovo prva ploviodba u njegovoj osnovnoj namjeni – obuci pomoraca, nakon što je “Jadran” nedavno završio troipgodišnji generalni remont u Bijeloj.

Srednjoškolcui na Jadranu

“Ovaj vid praktične nastave predstavlja situacioni trening i ima za cilj da učenici stečena znanja i vještine primjene u uslovima na brodu, odnosno na moru. Na brod se ukrcala prva grupa učenika, njih 43 iz odjeljenja IV.a i IVb, sa učenicima je isplovilo i 5 profesora -Bogdan Radović, Risto Miranović, Ivica Mišević, Jovan Mršulja i Milan Franović. Na brodu će ova gupa učenika biti četiri dana nakon čega će se iskrcati, a zamjenit će ih druga grupa od 53 učenika i 5 profesora. Druga grupa će se iskrcati u subotu”- saopšteno je iz Srednje pomorska škole Kotor.  Tokom angažmana sa učenicima te škole, jedrenjak “Jadram” će plovitu unutar teritorijalnih voda Crne Gore, a već u nedjelju veče , prvog dana  plovidbe, mladi pomorski aspiranti iz Kotora, su na brodu mogli da u praksi iskuse  i malo jače more, uz kišu i južni vjetar.

Srednjoškolcui na Jadranu

Iz SPŠ Kotor je saopšteno da će nakon krstarenja dvije grupe njihovih redovnih učenika, “Jadran” obaviti i iedno slično putovanje sa ukrcanom grupom od 40 prekvalifikanata koja se trenutno nalazi na obuci u kotorskoj pomorskoj školi, a u sklopu programa za prekvalifikaciju i obrazovanje odraslih.

“Vjerujemo da će za sve njih ovo sigurno biti jedno novo, pozitivno iskustvo  pomoću kojeg će moći sagledati kako izgleda dio onog što žele u svom  profesionalnom životu”- saopštio je menadžment SPŠ Kotor.

Izvor:S. L.

Najčitanije