8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Azalea u Bijeloj – Prvi MRM kurs za Mol-ovu flotu tankera za gas

Pomorski trening centar Azalea u Bijeloj uspješno je sproveo prvi integrisani takozvani Marine Resource management (MRM), odnosno kurs upravaljanja pomorskim resursima za potrebe jedne od brojnih podružica japanskog brodarskog giganta Mitsui OSK Lines.

Azalea je kao i većina ovdašnjih trening centara,do sada radila pojedinačne kurseve upravljanja resursima na komandom mostu broda (BRM), resursima u brodskim kargo-stanicama (LNG ili tankerske pumpne stanice – CRM), odnosno resursima u pogonskom kompleksu broda (ERM). Sada su ti pojedinačni kursevi integrisani u jedan napredan modul gdje je posada istovremeno angažovana na sve tri ključne tačke broda i koja riješava kako svoje partikularne, tako i zajedničke problem, međusobno povezana i funkciioniše kao jedan tim. Ovakva vrsta obuke maksimalno je slična realnim situacijama na brodu u plovidbi, a osim uobičajenih situacija kakve su meteorokoški ili navigacijski izazovni uslovi koji se dešavaju na mrou, omogućava da se vjerno oponašaju i druge brste pritisaka sa kojima se posade trgovačkih brodova nose- prvenstveno komercijalni zahtjevi brodara, unajmitelja i vlansika tereta, a koji svaki stavlja posebne izazove pred kompletnu posadu broda.

Instruktoru Azalee su prvi višednevni MRM kurs u Crnoj gori sproveli paralelno koristeći svoje najmodernije simulatore navigacionog mosta, kontrolne sobe kargo stanice i kontrolne sobe brodskog pogona, a koji su međusobno bili uvezani i gdje su članovi posade u skladu sa svojim rangom i dužnostima, obavljali sve zadatke koje je spred njih stavio scenario vježbe. MRM kurs odrađen je za potrebe MOL LNG Transport Europe iz Londona, kćerke-kompanije čuvenog japanskog pomorskog konglomerata Mitsui OSK Lines.

Kompanija iz Londona u svojoj floti ima 14 velikih modernih LNG tankera za prevoz telnog naftnog gasa I jedno takozvano plutajuće postrojenje za skladištenje gasa, a na na kojima plove i pomorci iz Crne Gore. Obuku je prošlo osam polaznika iz Crne Gore, Hrvatske, Poljske i Rumunije, a sa njima je radilo šest instruktora dok je kurs pratilo čak sedam posmatrača iz poslovodstva kompanije MOL LNG Transporte Europe koji su obuci u Bijeloj dali najviše ocjene.

Izvor:S.L

Najčitanije