13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi festival uličnih performera „InArt“

Prvi festival uličnih performera „InArt“ otvoren je sinoć tivatskoj rivi, a posjetioci su bili u prilici da upoznaju brojne goste festivala koji su demonstrirali svoje neobične vještine.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala, na kojem je pored predstavnika organizatora – Koncept Plusa iz Podgorice, govorila Dubravka Nikčević – sekretarka Sekretarijata za upravne i društvene djelatnosti Opštine Tivat, otvorena je i izložba „Drvostvori“ Mladena Karišika.

Riječ je o mladom autoru iz Kolašina čije masivne skulpture od drveta krase Pine, Trg od kulture i plato ispred prostorija Turističke organizacije Tivat.

Jedan od gostiju prve večeri festivala bio je i belgijski umjetnik Barto, koji ima impozantnu međunarodnu reputaciju i nastupao je u najpoznatijim cirkusima svijeta, kao što je kanadski Circus de Soleil.

Na tivatskoj rivi on je izveo svoje čuvene tačke koje je pratilo oduševljenje publike. „Upravo to i znači biti performer, kaže Barto. Stvaranje posebnih emocija za sve tipove publike. Najveća radost koju mi nastup pruža je da zasmijem ljude.“

Drugi dan festivala će takođe biti bogat raznovrsnim programima, pa će tako svi koji budu u Tivtu moći da vide šta su za njih pripremili Cirkobalkana (trupa iz Srbije i Hrvatske), Teatrosk iz Makedonije, Otto il Bassoto iz Italije, dječije animatorke iz Podgorice Klovnica i Pipi, Cigo One Man band iz Hrvatske, plesni studio Enigma iz Tivta.

Osim toga, turski umjetnik Zafer Kijiđi demostriraće takozvano slikanje na vodi. Radi se o Ebru tehnici koja je uvrštena u listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa UNESCO-a. Dio likovnog segmenta je i sliakrska radionica koju će voditi Kreativni centar Tivat, a na Tgu Magnolija će predstavnici Beton Festa iz Sarajeva oslikavati 3D art.

Produkciju festival potpisuje Koncept Plus iz Podgorice, a partneri su Turistička organizacija Tivat, Opština Tivat, Nacionalna turistička organizacija, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo kulture i Turski kulturni centar iz Podgorice

Najčitanije