17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvi dan u prirodi – pješačka tura za zdravi početak Nove godine!

Kao i proteklih godina, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena već prvog  januara nastavlja sa zimskim programom obilaska hercegnovskog zaleđa.  Događaj je osmišljen kao simbolični iskorak u Novu godinu na dobar,  zdrav način, kroz već tradicionalnu pješačku turu “Prvi dan u  prirodi”!

Okupljanje u 10:45 na glavnoj autobuskoj stanici, odakle se u 11h  polazi na pješačku turu do Kotobiljskog izvora. Uspon traje oko 1 i po  sat, uz pauze i priču o istorijskim dešavanjima i razgledanje okolnih  zanimljivosti: Modre ploče, Matkovića mosta, izvora Zelenac i  odmorišta Kotobiljski izvor, koji je ujedno i najdalja tačka,  smještenom na vrhu izvanredno lijepe Kotobiljske šume, a u arealu  bitke iz 1687. godine, zahvaljujući kojoj je Herceg Novi oslobođen  turske vlasti.  Oko 13h, slijedi povratak ovim istim putem, drevnoj  pješačkoj komunikaciji koja je vjekovima bila žila-kucavica Herceg  Novog sa zaleđem.

Zamišljena ruta ne zahatjeva neku posebnu fizičku kondiciju, niti  znanje, dovoljna je dobra volja, udobna obuća, ruksak sa presvlakom, te  opremom za slučaj lošijeg vremena (kiša). Učešće na turi je  besplatno, na sopstvenu odgovornost, odnosno za maloljetne na  odgovornost roditelja ili staratelja.

“Prvi dan u prirodi” je prvi događaj u 2018-oj iz zajedničkog  kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija  za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih  dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“,  Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ  Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO  ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje  uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije