12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Prva Radionica i škola restauracije u Herceg-Novom

Radionica-Mezzaluna

Prva Radionica i škola restauracije koja se organizuje u Herceg-Novom počela je sa radom juče i trajaće dvije sedmice, do 06.10.2017.

Ova manifestacija se realizuje u okviru Dana evropske baštine 2017. koji organizuje Ministarstvo kulture.

Na školi će učestvovati studenti iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, kao i mlade arhitekte iz Crne Gore i Francuske koji se bave zaštitom i revitalizacijom graditeljskog nasljeđa.

Na ovaj način se želi uspostaviti pravilan odnos prema nasljeđu i zaustaviti izumiranje tradicionalnih zanata i tehnika koje se trebaju prenijeti na mlađe ljude koje to zanima.

Za izvođenje radova i voditelje radionice zadužena je kompanija ZV Design koja je specijalizovana za ovakve vrste radova, dok su supervizori uvaženi arhitekte konzervatori iz Francuske koje predvodi Benjamin Mouton, glavni arhitekta za istorijske spomenike iz Francuske, ali i tim arhitekata i konzervatora iz redova NVO Sinergija i Ilibo design architects.

Inicijativa za pokretanje projekta obuke i organizacije škole restauracije na ovako važnom spomeniku kulture proistekla iz jednogodišnje saradnje NVO Sinergija i Fondacije Petrović Njegoš na izradi Studije graditeljskog nasljeđa za stari grad Herceg Novi, koja traje od jula 2016. godine.

Mezzaluna

U izradi studije zaštite graditeljskog nasljeđa učestvovali su arhitekte konzervatori Patrice Regnard i Veronique Canas Da Silva iz studija Archipat iz Lyona koji se bavi isključivo projektovanjem i izvođenjem restauratorsko-konzervatorskih projekata.”Kao kruna jednogodišnje saradnje na Studiji zajedno sa Ministarstvom kulture donijeta je odluka da se u Herceg Novom organizuje Radionica i škola restauracije koja za cilj ima obuku mladih majstora, studenata arhitekture, i mladih arhitekata u tradicionalnom izvođenju radova na zaštiti i restauraciji kulturnih dobara”, navode iz NVO Sinergija.

Kako objašnjavaju, vizija ovakvog projekta je da se u jednom momentu, možda i odmah nakon završetka ove radionice steknu uslovi za otvaranje stalnog gradilišta na nekom od objekata od značaja poput Mezzalune ili baš na Mezzaluni/Citadeli, gdje će se vući sredstva od stranih donatora i fondova i ujedno raditi ovakve internacionalne škole par puta godišnje, kao što je to slučaj sa zemljama u regionu koje imaju kampove restauracije, a gradilište će od tih sredstava raditi tokom čitave godine.

Ovo je dobar nacin i praksa kako se mogu očuvati tradicionalni zanati i način gradnje i napraviti interdisciplinarna saradnja, kao i privući interesovanje veće interesovanje javnosti za kulturnu baštinu i ona podići na jedan zavidan nivo kakav Herceg Novi i Crna Gora zaslužuje.

”Treba pomenuti i značaj ovog projekta za UNESCO nominaciju Forte Mare-a na listu svjetskog nasljeđa.Iako se Mezzaluna nalazi u buffer zoni nominacije, ona isto pripada južnom pojasu odbrane i sektoru uz Forte Mare pa na taj način čini jedinstvenu vizuelno povezanu cjelinu sa ovom tvrđavom, i njena integralna restauracija, kojoj je preduslov istraživanje i konsolidacija koja se djelimično sprovodi sada naovoj radionici, može donijeti pozitivan odraz na nominacioni dosije”, saopštili su iz Sinergije.

Tema radionice i ono na čemu će raditi čitava ekipa angažovana na realizaciji projekta je  konsolidacija dva preostala zida Mezzalune koja se nisu urušila i oni će biti na neki način konzervirani i zaštićeni od daljeg propadanja usljed atmosferskih padavina, uticaja mora, vjetra i sunca na samoj obali kojim se ubrzava proces propadanja ovog kulturnog dobra.

Osim toga, najavljuju i prezentaciju Studije graditeljskog nasljeđa za 26.09.2017. u Dvorani Park u 18 sati, kao i okrugli sto na temu “Zaštita graditeljskog nasljeđa”.

Najčitanije