10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

AED donacija aerodromu Tivat

Aerodrom Tivat – foto Boka News

Crnogorsko-hrvatska firma „Marin Med Montenegro d.o.o“ koja već dvije godine uspješno sarađuje sa Opštom bolnicom Kotor uručiće preduzeću Aerodromi Crne Gore a.d.automatski eksterni defibrilator (AED) jednostavne primjene u hitnoj medicinskoj pomoći osobama koje imaju srčani zastoj.

Radi se o prenosnom uređaju za hitnu primjenu električnog šoka, koji će biti u upotrebi na aerodromu Tivat. Donacija vrijedna četiri hiljade eura se realizuje u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTO).

Primopredaja aparata biće upriličena u četvrtak, 30. novembra u 14 sati na odlaznom gejtu aerodroma Tivat.

Tom prilikom medijima će se obratiti dr Rikard Lenz, direktor “Marin Med Hrvatska”, Aleksandra Maksimović iz Nacionalne turističke organizacije i Radovan Marić, direktor Aerodroma Tivat.

Automatski eksterni defibrilator, koji omogućava nemedicinskom osoblju da uspješno pruži prvu pomoć pri srčanom zastoju, takođe donacija „Marin Med“, već je u upotrebi u hotelu „Palas“.

U spašavanju ljudskog života pri srčanom zastoju ključna je kardiopulmonalna reanimacija koju započinju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći (HMP). Rana reanimacija i neodložna defibrilacija u prva dva minuta rezultira procentom preživljavanja većim od 60%.Ukoliko se defibrilator primijeni u prvih tri do pet minuta postoji vrlo visoka vjerojatnost da će osoba koja je doživjela opisani poremećaj preživjeti i uspješno se oporaviti.

„Marin Med Montenegro“ već dvije godine uspješno sarađuje sa Opštom bolnicom Kotor na projektu pružanja zdravstvene brige pacijentima sa brodova na kružnim putovanjima ali i drugim posjetiocima Crnogorskog primorja.Kompanija jeposluje u sastavu firme„Marin Med“ iz Dubrovnika u susjednoj Hrvatskoj. „Marin Med Hrvatska“ ima dugu tradiciju pružanja medicinske zdravstvene zaštite prve klase za sve turiste Dubrovnika, a posebno putnike i posadu velikih svjetskih kruzera.

Najčitanije