15 C
Kotor

Slušaj online radio

“Providenca” otvorila “Sterijino pozorje”

Providenca
Providenca

Predstava tivatskog Centra za kulturu „Providenca“ otvorila je sinoć na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, jubilarno 60-to izdanje čuvenog festivala „Sterijino pozorje“.

Komad u produkciji tivatske pozorišne kuće, po tekstu Stevana Koprivice režirao je Egon Savin, a „Providenca“ je naišla na izuzetno dobar prijem novosadske publike u prepunoj dvorani „Jovan Đorđević“ SNP.

Prije izvođenja predstave, publiku je besjedom pozdravio čuveni glumac Predrag Ejdus, istakavši svevremensku snagu pozorišne umjetnosti koja, “uprkos krizama, doživljava renesansu uvodeći nove estetike, teme, tehnologije, uvijek sa ciljem da tog usamljenog gledaoca zamisli, opusti, iznenadi i da u njemu izazove katarzu”.

“U ovoj eri “tiranije digitalnih medija, naša umjetnost izgleda pomalo anahrona i prevaziđena.” -rekao je dvostruki dobitnik Sterijine nagrade i dodao da u ovom vremenu, kada je sve “pojednostavljeno i banalizovano, pozorište polako postaje umjetnost bivšeg vremena”, ali teatar ipak opstaje i razvija se kroz istoriju, prenosi Tanjug.

Ejdus je upozorio na to da živimo u vremenu ekonomske depresije i da su stoga u krizi mnoge oblasti ekonomskog i kulturnog života a, kako je naveo, “državne institucije kulture tavore u pogubljenim kritertijumima vrijednosti”, pozorišta su nam postala “socijalne ustanove a umjetnici doslovno ugrožena kategorija stanovništva”.

U takvoj, obesmišljenoj atmosferi kulturne politike “Sterijino pozorje”, kao jedna od najznačajnijih i najrelevantnijih pozorišnih institucija, opstaje i dokazuje da kod nas ipak postoje talentovani i obrazovani stvaraoci.”- podvukao je Ejdus.

Na jednom od najznačajnijih regionalnih pa i evropskih pozorišnih festivala, koji će trajati do 3. juna, publika će imati priliku da vidi ukupno 16 dramskih predstava, od kojih su devet u takmičarskoj konkurenciji i tri u međunarodnom programu “Krugovi”, a po izboru selektorke Marine Milivojević Mađarev.

Najčitanije