3 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslava Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Prigodnom svečanošću danas je u Kotoru obilježen Dan pobjede nad fašizmom  i Dan Evrope – 9. maj.

Predstavnici Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor na čelu sa učesnikom narodnooslobodilačke borbe Boškom Ćukovićem i delegacijom Opštine Kotor sa predsjednikom opštine dr. Aleksandrom Stjepčevićem odali su počast i položili cvijeće na spomenik palim borcima za slobodu.

U ime Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor prisutnima se obratio Jovo Bećir.

„Danas obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope. Na današnji dan 9.maja 1945. godine okončan je Drugi svjetski rat u Evropi, s izuzetkom Jugoslavije, gdje je potrajao do 15. maja. Hiljade ljudi na raznim zaraćenim stranama poginulo je na jugoslovenskom ratištu tokom tih šest, sedam dana.

Jugoslavija je iz rata izašla kao pobjednik, skupo plativši svoju slobodu. Jugoslovenki rat nije samo potpuno opustošio i uništio zemlju, on je odnio 1.700.000 ljudskih života, što znači da je nastradao svaki deseti stanovnik ove zemlje i dočekala bezuslovnu kapitulaciju Njemačke u drugom svjetskom ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko mjeseci kasnije kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. ” – kazao je Bećir.

Kotor - Proslava Dana pobjede
Kotor – Proslava Dana pobjede

„Fašizam je poražen 9. maja 1945. godine ali nikad nije potpuno uništen, iskorijenjen. Postoje danas njegovi različiti pojavni oblici, na krajnjoj desnici društva, koji zlokobno prijete. Mi, antifašisti treba da razotkrivamo sve njegove pojavne oblike i stanemo im na put. Potrebno je shvatiti antifažizam kao kontinuiranu aktivnost, ali ne samo kao borbu protiv ispoljavanja pojavnih oblika fašizma, već kao ideju o ljudskoj jednakosti – bez rasnih, vjerskih, nacionalnih i drugih predrasuda, kao ideju o ljudskoj toleranciji i solidrnosti – što i jesu bitne tekovine NOR-a. Antifašizam je mnogo više od politike. To teba da nam bude pogled na svijet, način ponašanja, način života, jer to je i civilizacijski kod našeg vremena.

Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava trenutak u kojem je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. ” – između ostalog kazao je Bećir.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su pjesnik Miroslav Miško Prelević uz muzičku pratnju Marinka Pavićevića, učenici Muzičke škole „Vida Matjan”, glumački par koji je kazivo stihove Tripun Grgurević i Dragana Kunarac.

Današnjoj svečanosti kako su sopštili organizatori, prethodio je incident. Naime, nepoznati počinioci uklonili državnu i zastavu Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor, bačena je zastava grada, oko spomenika zatekli su polomljene staklene boce.

Najčitanije