8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Proslava Dana oslobođenja Herceg – Novog

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Svečana sjednica Skupštine Opštine povodom Dana Grada održana je danas u Dvorani Park. Među brojnim zvanicama svečanosti su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministri, predstavnici Vlade Crne Gore, ambasadori i konzuli, odbornici, vjerski velikodostojnici, predstavnici i predsjednici gradova pobratima i prijatelja, crnogorskih i susjednih opština, parlamentarnih partija i stranaka – prenosi TVBoka.

Gostima, zvanicama i odbornicima obratil sea predsjednica hercegnovske SO, Danijela Đurović.

Ona je podsjetila na brojne datume i događaje iz istorije grada od Tvrtka I Kotromanića i osnivanja grada, preko Topaljske komunitadi 1718. kada su postavljeni temelji današnje savremene uprave grada, preko oslobođenja od Austro-Ugarske, pa do 28. oktobra prije tačno 70 godina kada je oslobođen Herceg Novi.

Svi ovi događaji, rekla je Đurovićeva izraz su karaktera i svijesti narodnog bića o jasnom putu utemeljenom na tradicionalnim korijenima i vrijednostima, a samo jake zajednice, kao što je hercegnovska, mogu to da sagledaju u vremenskom kontekstu koji se mjeri vjekovima.

U širem kontekstu, istakla je Đurovićeva dalje, 28. oktobar nije samo Dan oslobođenja, to je i simbol slobodnog čovjeka, slobode misli i govora, ljudskih prava, što su postulati na kojima se zasniva Evropska unija kao porodica razvijenih i demokratskih zemalja, kojima kulturološki i civilizacijski i Crna Gora i Herceg Novi pripadaju.

Đurovićeva je dodala i da je nesumnjivo da su pred nama brojne promjene kada je u pitanju način rada administracije, promjene u standardima i procedurama ali je jasno i da razvoj Herceg Novog treba bazirati na očuvanim prirodnim resursima uz sprovođenje već započetih značajnih projekata iz komunalne sfere, kao što su kolektor, postrojenje za preradu otpadnih voda, deponija, uređenje ulica, šetališta, sa sve više malih hotela kojima se pojačava privredni razvoj, do budućeg kompleksa Porto Novi koji će dovesti Herceg Novi na poziciju prestižnog turističkog centra u svjetskim razmjerama.

Telegram čestitku povodom Dana grada uputili su predsjednik Vlade i predsjednik Skupštine Crne Gore.

V.D. Predsjednik Opštine Milan Vajagić

U nastavku svečane sjednice SO Herceg Novi govorio je vršilac dužnosti predsjednika opštine Milan Vajagić. On je prvo podsjetio da se 28. oktobar u Herceg Novom proslavlja jer grad „poštuje svoju prošlost da ne ostane samo zapis na spomen obilježjima, odaje dužnu zahvalnost i poštovanje svim borcima i rodoljubima koji su položili svoje živote na oltar domovine pa je zbog toga 28. oktobar jedan od najznačajnijih datuma hercegnovske prošlosti, dan koji veliča vrijednost istorijske istine.”

U nastavku je Vajagić rekao da Herceg Novi i danas predstavlja jednu od najprimamljivijih turističkih destinacija Mediterana. U njemu živi oko 33.000 stanovnika u 39 naselja, na površini od 252 km2 i uz obalu dugu 105 km.

Dva najveća investiciona poduhvata vrijedna 30 miliona eura – izgradnja kanalizacionog i vodovodnog sistema i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda su u toku i u poslednjoj trećini realizacije. Završetak radova očekuje se u prvoj polovini naredne godine.

Uključivanjem novog menadžerskog tima iz Azerbejdžana u projekat Portonovi u Kumboru nastavljena je sledeća faza projekta vrijednog 500miliona eura, pripremom terena za izgradnju rizorta One and Only. Investitor najavljuje da će hotel biti završen u januaru 2017. godine a luksuzne vile maja 2018. godine.

Švajcarska kompanija Orascom želi da realizacijom projekta Mamula ostrvo Lastavica unapredi turističku ponudu, a planirano je da se poveže sa Luštica Bay.

Za ulaganje na Luštici zainteresovana je i kompanija Nord Star koja je zakupila 35ha za turistički kompleks. Valorizacija lokaliteta Arza i Kobila, obezbjedila bi jedinstvenu afirmaciju ovog dijela naše Opštine, kazao je Vajagić.

Trenutno je u izradi 12 studija lokacija na području Opštine Herceg Novi. Oni će pomoći da Opština Herceg Novi trajno riješi pitanje vodosnabdijevanja i kvalitetnijeg napajanja električnom energijom poluostrva Luštica. Izvjestan je i početak izgradnje sanitarne deponije u Dubokom dolu. Očekuje se i pripajanje na sistem regionalnog vodovoda. Vrijednost radova procjenjuje se na preko 2 miliona eura, zaključio je Vajagić.

Najčitanije