16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Pronađena poruka u boci koja je plutala čak 109 godina!

Poruka u boci

Kada je penzionisana njemačka poštanska službenica Marianne Winkler ove godine tokom šetnje na plaži ostrva Amruna (Njemačka) pronašala bocu s porukom, nije ni slutila koliko je stara. S obzirom na to da Marianna i njen muž Horst bocu nisu mogli otvoriti, razbili su je i pronašli čitljivu poruku na engleskom, njemačkom i nizozemskom jeziku.

Na njoj je pisalo: vratite ovu poruku udruzi Marine Biological Association u engleskom Plymouthu, napišite gdje ste je našli i dobit ćete za nagradu 1 šiling.

Winklerovi su odmah kontaktirali Engleze odakle su saznali kako je njihov nekadašnji predsjednik George Parker Bidder ispitivao tijek morskih struja i u razdoblju između 1904. i 1906. poslao ukupno 1020 poruka.

Boca je prema informacijama Engleza bačena u more prije 109 godina, a obećanje je ispunjeno – Winklerovi su dobili 1 stari šiling, ali isto tako očekuju da će ući u Guinnessovu knjigu rekorda kao pronalazači najstarije poruke u boci na svijetu. Dosadašnji rekord držao je Nijemac Konrad Fischer koji je 2014. kod Kiela našao bocu s porukom staru 101 godinu.

 

Najčitanije