12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana monografija Srednje pomorske škole Kotor – Povodom 165 godina postojanja

Povodom 165. godina Srednje pomorske škole Kotor, sinoć je u Kulturnom centru „Nikola Đurković” promovisana monografija „Srednja pomorska škola Kotor” autora prof. Ljuba Mačića.

Ono što je prof. Ljubo Mačić uložio u prethodne dvije ipo godine na stvaranju monografije je izuzetan temeljan i sitematizovan rad kakav ga je krasio i u onim godinama kada je u obrazovanju dao svoj maksimum, kazao je Veljko Botica direktor Srednje pomorske škole Kotor, koji je brojnim zvanicama i gostima predstavio školu, kroz njenu istoriju, do danas kao jednu savremenu ustanovu.

O Monografiji, kao član stare kapetanske porodice Dabinović govorila je Marija Ćatović, koja je istakla značaj i uticaj pomorstva na ukupan razvoj Boke Kotorske.

„Smatram veoma značajnim što je objavljena prva monografija Srednje pomrske škole, kao jedno od svjedočanstava duge plovne tradicije na koju je Boka ponosna.“- kazala je Ćatović.

Autor monografije je manirom iskusnog istraživača pratio razvoj Državne pomorske škole od njenog osnivanja 1849 godine do danas, prepoznavajući karakteristične faze njenog razvoja. Veza je pomorstva, kulture i tradicije ove sredine i zato Kotor doživljam kao metropolu pomorstva i kulture. Profesor Mačić, sistematično hronološki i metodološki primjereno sadržaju ove monografije je prikazao razvoj pomorskog školstava u Boki Kotorskoj i Crnoj Gori, od prvih privatnih škola do savremenih vidova pomorskog obrazovanja i ukazao na Pomorsku školu kao instituciju od posebnog društvenog značaja, kazao je recenzent monografije prof. dr Milenko Pasinović.

Promocija monografije Srednje pomorske škole Kotor
Promocija monografije Srednje pomorske škole Kotor

„Srednja pomorska škola od svog osnivanja 1849 godine nije redovno radila samo za vrijeme Prvog svjetskog rata. Kada sam se prihvatio ovog zadatka da napišem monografiju znao sam da ulazim u rudnik zlata“ – kazo je autor Mačić.

Arhivska građa je korištena iz Državnog arhiva Crne Gora, Istorijskog arhiva Kotora, Srednje pomorske škole i Gimnazije Kotor. Uporedo je istraživana štampana građa kapetana Olivera Fio, učenika škole u Kotoru, prof. Vojislava Boljevića Vulekovića, Dinka Franetovića, Pavo Radimira, kapetan prof. Miloša Lipovca, kapetan Jovana Nakićenovića, don Nika Lukovića, prof. Ignjatija Zlokovića, don Anton Miloševića, prof. Predraga Kovačevića, mr. Dušana Mandića, Pavao Butorca, akademika Slavka Mijuškovića, don Gracije Brajković…

Na početku monografije su osnovni podaci o pomorstvu Boke Kotorske, zatim o privatnim pomorskim školama, posebno o Nautici Marka Martinovića u Perastu. Monografija je propraćena dokumentima, fotografijama školskih objekata, učenika i profesora, kao i istorijatom obrazovanja pomoraca. Opisan je kućni red na brodu, jelovnik, kao i održavanja sjednica nastavnika na brodu.

Promocija monografije Srednje pomorske škole Kotor
Promocija monografije Srednje pomorske škole Kotor

„Navedeni su i državni praznici a od posebnog značaja je da je crkva službom Božijom obilježavala značajnije datume iz istorije što je bio značajan doprinos međusobne tolerancije u svid vidovima njenog ispoljavanja čemu treba stalno poklanjati najveću pažnju. Međusobni sklad i razumjevanje je uvjek postojalo u našoj sredini čemu treba da teže sadašnje i buduće generacije ne samo pomoraca već i svih ostalih stanovnika. U monografiji smo obratili posebnu pažnju na aktivnost profesora mimo svojih obaveza jer imaju posebnu zaslugu na formiranju Jugooceanije čiji je prvi direktor bio direktor škole Niko Niketić, osnivanju preduzeća Prekookenske plovidbe, Udruženja pomoraca Crne Gore i drugih institucija…

Istaknuti pomorci Crne Gore imali su ključnu ulogu u Upravi pomorstva CG koju je osnovao na Cetinju, Knjaz Nikola 1880 godine. Za uparvnika je postavljen poznati pomorski kapetan znalac više stranih jezika Slavko Đurković iz Risna na čiji predlog je osnovanao Crnogorsko parabrodarsko društvo sa sjedištem u Baru, sa zadatkom da Društvo održava redovnu pomorsku liniju između crnogorskih gradova i Boke Kotorske, Trsta, kao i linija na Bojani i Skadrskom jezeru“ – kazao je autor monografije prof. Ljubo Mačić.

Dio monografije posvećen je učenicima stradalim u ratu. Opisani su i svi školski brodovi, Kotoranin, Vila Velebita, Nautičar, Jadran, a kraći sadržaj posvećen je i veslačkim regatam.

Poseban ugođaj cijelom događaju dao je perfomans učenika Srednje pomorske škole, koji je simbolizirao brod, more, valove, u režiji Petra Pejakovića.

Najčitanije