8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana monografija „Ostavština porodice Visković u Perastu”

„Ostavština porodice Visković u Perastu” naziv je monografije autorice mr Marije Mihaliček koja je sinoć predstavljena brojnoj publici u Muzeju grada Perasta, povodom Dana grada Kotora i desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore.

„Djelo koje večeras promovišemo rezultat je dugogodišnjeg istrživanja i proučavanja bogate građe kojom se bavila istoričarka umjetnosti i muzejski savjetnik, Marija Mihaliček, provodeći svoj radni vijek u Muzeju grada Perasta. Prepoznajući vrijednost i potrebu za što boljim prezentovanjem ovakovog kulturnog miljea na mapi kulturno turističke ponude, autorica je monogrfski predstavila ne samo značaj i ostavštinu porodice Visković već i mogućnost plasmana kotorske kulturne baštine, koja nam je dato u nasleđe. Muzej grada Perasta je od 1979.godine preuzeo brigu nad predmetim koji će ubrzo biti valorizovani kao pokretna materijalna dobra u Registru kulturnih dobara Crne Gore, kao i palata Viskovića kao nepokretno materijalno kulturno dobro. Sa našim zalaganjem vjerujem da ćemo ostvariti i povratiti prvobitnu namjenu ostavštine porodice Visković kakva se poruka i provlači kroz djelo koje je pred vama“ – kazao je Andro Radulović direktor OJU „Muzeji Kotor“

Monografija “Ostavština porodice Visković u Perastu” predstavlja magistarski rad autorice Marije Mihaliček, koju su predstavili prof.dr Darko Antović i mr Lucija Đurašković.

„Autorica navodi da je pošla od činjenice da su porodične zaostavštine kao materijalni oblik kulturne baštine nedovoljno valorizovane nedovoljno zaštićene a uz to i zanemarene kao kulturno turistički resurs. U središte istraživanja ovog djela je jedina kompletno očuvana porodična zaostavština u Boki Kotorskoj koja se ne nalazi u privatnom vlasnišništvu, zaostavština porodice Visković. Od 1970 – 1979. godine pokretni inventar ostavštine Visković prezentirao se čuvajući auentični izgled sa početka XX vijeka, kada su tamo još živjeli Viskovići i nazavan je Memorijalni muzej obitelji Visković a djelovao pri Muzeju grada Perasta. Nažalost posljedice zemljotrsa 1979. godine palatu su ostavile bez njene namjene i bez baštine koja je premještena u Muzej grada Perasta, palata Bujović “ – kazao je prof.dr Darko Antović.

Kniga se sa sastoji od šest poglavlja koje Mihaliček izdvajau  posebne cjeline: zbirke slika – portreta i marinističkih prikaza, zbirke starog oružja, kartografije, priznanja i diploma i ordena za ra­zne pomorske i diplomatske zasluge, kolekcije starih porodičnih fotografija, stilskog namještaja, upotrebnih predmeta i egzotičnih suvenira, uz porodični ar­hiv i biblioteku, preko kojih se omogućava iščitavanje više od pet vjekova života jedne od najstarijih i najzaslužnijih porodica Perasta.

Promocija monografije “Ostavština porodice Visković u Perastu”
Promocija monografije “Ostavština porodice Visković u Perastu”

Marija Mihaliček ovim radom u prvom planu interesovanja ističe jedinstveno nasleđe porodice Visković, pokretna i nepokretna baština, neophodnost njene rehabilitacije, muzeološke prezentacije čime bi se vratila memorijalna namjena. Na ovaj način muzej u Perastu bi se pozicionirao kao nezamjenjivi resurs u turizmu, Perast dobio originalni turistički proizvod.

„Autorka u knjizi metodološki precizno sabira, empirijski istražuje, te iznosi konstruktivne prijedloge i zaključke koji se tiču jednog od najznačajnijih segmenata kulturne baštine grada Perasta, a samim tim i Kotora, kao zaštićenog i svjetski uvaženog centra prebogate kulturne zaostavštine” – kazala je između ostalog istoričarka umjetnosti mr Lucija Đurašković.

U svom obraćanju autorica Mihaliček je kazala da je bila motivisana spoznajom o istorijskim, umjetničkim, kulturološkim, kulturno-turističkim potencijalima ove jedine kompletno sačuvane porodične ostavštine, te željom i potrebom da ublaži nepravdu prema jednom od najljepših primjera filantropije u Crnoj Gori.

„Iako je ova ostavština zbrinuta u palati Bujović, uskraćeno joj je pravo na postojanje da po uslovima po kojima je postala javno dobro, bude neodvojivi dio palate Visković. Na zaštiti arhivske građe Viskovića od 2012-2016. godine urađeno više nego za sve vrijeme od kada Muzej grada Perasta brine o ovim muzealijama. Ohrabruje činjenica da je opštinski Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine nedavno pokrenuo postupak za izradu glavnog projekta rekonstrukcije odnosno konzervatorskog projekta palate Visković za memorijalni muzej ove porodice” – kazala je autorica Marija Mihaliček.

Štampanje monografije realizovano je sredstvima Ministarstva kulture Crne Gore po programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. godinu, izdavač je OJU „Muzeji Kotor.

U muzičkom dijelu programa nastupile su učenica Muzičke škole „Vida Matjan“ Anastasija Barović u pratnji Ljljane Tomčić.

 

Najčitanije