15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana monografija “Na granici mora i neba“

“Na granici mora i neba”, naziv je monografije autora prof. Željka Brguljana koja je u ponedeljak promovisana na terasi palate Grgurina, Pomorskog muzeja Kotor.

Brojne goste i zvanice u ime domaćina pozdravila je direktorica muzeja Mileva Pejaković Vujošević.

„Naš sugrađanin Željko Brguljan u monografiji “Na granici mora i neba”, na 277 stranica ispisao je sve što je vezano za Bogorodičin hram i mariniste“ – između ostalog je kazala Vujošević.

Predstavljajući knjigu profesorica Gracijela Čulić istakla je kako autor  ilustruje burnu hroniku malog mjesta u zalivu Boke Kotorske, Prčanj, njegove uspone i padove, dramatične plovidbe njegovih pomoraca po morima i okeanima svijeta.

„U prozračnim plavim svitanjima kada se barke i brodice ogledaju u moru kao opsjednuti narcis, kao da čekaju nove slike uskrslih don Nika i don Branka, mecena i vizionara.

Sugestivne fotografije veličanstvene župne crkve i prčanjskih raskošnih pejzaža, monografiji daju izuzetni estetski kvalitet.

Poseban naglasak i napore prčanjske zajednice koju je vodila vjera i uprnost Željko Brguljan iskazuje u opisima gradnje impozantne crkve Marijinog rođenja. Ona je simbol vjere Prčanja vjere i žrtve, uprnosti i estetskog smisla.“ – kazala je prof.Gracijela Čulić.

„Monografija, “Na granici mora i neba“ Željka Brguljana, stati će uz rame sa monografijom Don Nika Lukovića, sigurno najboljeg poznavaoca istorije. Ovo djelo ima za cilj otrgnuti od zaborava jedno vrijeme koje je stvorilo sve ovo što mi danas imamo u Boki Kotorskoj i što bez ikakve skromnosti možemo prezentirati svima koji sa svih strana svijeta dolaze u naš kraj i uvjeriti ih koliko je pomorstvo Kotora, Perasta, Prčanja… Monografija je doprinos  jubileju stote godišnjice posvećenja nove prčanjske župne crkve, posvećene rođenju Bogorodice Prčanja“, kazao je bibliotekar Pomorskog muzeja Kotor, Slavko Dabinović, koji je pročitao osvrt dr Ivane Mance, sa Instituta za povjest umjetnosti iz Zagreba, koja je bila spriječena prisustvovati promociji.

Mance je u svom osvrtu ukazala da je Brguljan svoja istraživanja zasnovao na ogromnom rasponu povijesnih izvora i literature, tako da će ova knjiga zaista biti korisno sredstvo za rad u istraživanjima svih drugih koji se bave pomorstvom i kulturnom baštinom Prčanja i Boke. Po prvi put je, kazala je ona cjelovito obrađena zbirka maritivnog slikarstva župne crkve u Prčanju koja je  valorizovana kao autentična povjesna i umjetnička građa.

„Knjiga donosi više novih činjenica i niz prvi put objavljenih dokumenata iz pomorske prošlosti Prčanja kao i korespodencije Don Nika Lukovića sa radionicama i umjetnicima.

Slike brodova, njih 40 iz prčanjske župne zbirke donose nam, osim likovnih analiza isto toliko zanimljivih i dramatičnih priča iz pomorske povijesti Prčanja, odslikavajući nam cijelo burno 19 stoljeće.

Bilo bi tragično da ova knjiga postane komemoracija jednoj izuzetnoj zbirci koja ima kulturološku, povijesnu ali i materijalnu vrijednost a prije svega smo je dužni sačuvati zbog njenog zavjetnog karaktera“ – kazao je Brguljan.

Posebnu zahvalnost autor prof. ŽeljkoBrguljan je iskazao izdavaču NIP-u „Gospa od Škrpjela” iz Perasta i don Srećku Majiću.

U muzičkom dijelu programa nastupila je profesorica flaute Angela Mijušković.

Željko Brguljan je rođen na Kotoru 1962. godine. Osnovnu školu je pohađao na Prčanju, a srednju školu matematičkog smjera u Kotoru. Diplomirao je 1989. godine na fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.

 

Najčitanije