Promovisana knjiga poezije i proze “U sjenci života”

“U sjenci života”, naziv je knjige autorke Milene Kraljević Kramberger, koja je u četvrtak promovisana u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

O knjizi su govorili prof. dr Draško Došljak, prof. književnosti Maja Grgurović i autorka.

„Sam Kotor je cijeli poezija, pa je zbog toga i privilegija, ovdje u Kotoru govoriti o poeziji i stvarati poeziju. Knjigu koju predstavljamo, „U sjenci žvota“ autorke Milene Kraljević Kramberger ne čini samo poezija već i prozni iskazi. U svim pjesmama dominira bol ali i radost. Milenina poezija šalje univerzalnu poruku, jedna riječ čini ljubav, oko nje kruže imenice koje misle.

Ja vjerujem da će prozori u starom gradu Kotoru biti otvoreni ne samo večeras za Mileninu poeziju već i za naredne stihove i knjige koje ona bude pisala, koja oplemenjuje bogatu tradiciju Kotora, grada pjesnika i pjesništva, grada književnosti i kulture… Neka i njene naredne knjige budu na temama i motivima koji su ovdje, neka taj zrak sunca koji se vraća sa talasa Bokokotorskog zaliva plemeni naša srca i neka puni naše oko. Njena pjesnička fonetika sadrži velika slova, slova koja će trajati, koja ne trunu u ovom književnom ambijentu“ – kazao je između ostalog prof. dr Draško Došljak.

U sjenci života
U sjenci života

Profesorica književnica Maja Grgurović predstavlajući Mileninu poeziju apostrofirala je da je motiv čežnje za zavičajem odlika njene poezije i proze, sjeta za izgubljenim i prohujalim vremenom, vremenom koje se razllikovalo od današnjeg, danas je vučije a nekada je bilo ljudskije.

„Njen Kumbor, Herceg – Novi, bistra voda miris mora, časica roditeljskog zagrljaja, sve to nosi Milena u svom zavežljaju uspomena u  toj sjenci života … I kada bi znali da živimo, primjećujem da je to Milenina poruka, da usporimo i zavirimo u nas same ali i u svijet oko nas možda bi svakodnevica izgledala raznobojnije. Čak i njena proza ima prizvuk poezije njene se rečenice rimuju sa životom…“ – kazala je prof. Grgurović.

U sjenci života
U sjenci života

„Stimulisana nagaradom Udruženja književnika „Branko  Miljković”,  poveljom „Brankovo pismo“, i nabujalih emocija isklijala je moja nova knjiga  “U sjenci života”. Svaka njena stranica je treptaj moje duše, iskrište snova, nade i stvarnosti. Opservacije rasute u prozi i emocije utkane u poeziji moje knjige traže put ka svjetlosti… “ – kazala je autorica Milena Kraljević Kramberger.

Veče je zvucima gitare, obojila Nađa Janković, učenica  Srednje  Muzičke  škole  “Vida  Matjan ”  iz  Kotora.

Izdavač knjige je Kulturni centar “Nikola Đurković”- Kotor, Gradska biblioteka, Organizator promocije OJU “Muzeji”- Kotor , Galerija solidarnosti.

Milena Kraljević Kramberger, rođena je u  Herceg  Novom, gdje je završila školovanje. Živi  i  radi   u  Kotoru. Dobitnica je nagrade, Udruženja književnika „Branko  Miljković” iz Niša, Poveljom „Brankovo pismo“ i statuom „Čegar“.

Nakon zbirke pjesama “Sačuvaj sjećanja”  koja je izašla 2011.godine, „U sjenci života“  je njena druga knjiga.

 

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.