Promovisana knjiga “Kotorsko zavjetno svetište Gospe od Zdravlja“ don Antona Belana

Knjiga “Kotorsko zavjetno svetište Gospe od Zdravlja“ don Antona Belana promovisana je u petak u crkvi Svete Klare u Kotoru.

U ime izdavačke kuće „Gospa od Škrpjela“ don Srećko Majić zahvalio se autoru i istakao da don Anton, obzirom na njegove intelektualne sposobnosti malo piše, malo izdaje, ali se njegovim knjigama i prilozima u časopisima ne može gotovo ništa dodati niti oduzeti.

Knjigu je predstavio akademik, povjesničar umjetnosti Radoslav Tomić iz Splita, koji je istakao da crkva Gospa od Zdravlja u svijesti građana Kotora nekada a i danas bila i ostala izuzetno važna, kako to don Belan ističe, jedna je vrsta hodočasničke crkve koja je dio kolektivne svijesti cijelog Kotora i Bokokotorskoga zaliva.

„Ona je nije nastala samo u XV i XVI stoljeću već se dograđivala, pa je tako dobila u XVIII stoljeću zvonik i slikoviti trijem. Kada se prilazi Kotoru prvo se vidi crkva Gospa od Zdravlja i tvrđava Svetog Ivana a grad kasnije tek kada se uđe unutar zidina. Ona je zanimljiva i zbog toga što se u njoj nalaze dvije grobnice, obitelji Bolica i Luković, koji su zadužile Kotor i njegovu povjesnu baštinu.

U crkvi je i mramorni oltar koji je prenjet iz zatvorene crkve Svetog Nikole 1819. iz Kotora. Kako je napisao Belan crkvi se prilazilo slikovitim putem kojim je trebalo preći 520 stepenica, sa četiri male kapelice. Knjiga ne evocira samo povjest izgradnje crkve ili ono dragocijeno što je u njoj sačuvano,  već govori o povjesti hodočašća, puta, o ulozi i značenju koju je ta crkva imala u Kotorskoj biskupiji i među vjernicima“ – kazao je Tomić.

U zanimljivom prikazu knjige akademik Tomić je upozorio na sam kult Gospe od Zdravlja ima ishodište u Veneciji, koji se proširio i na Kotor.

„Kult Gospe od Zdravlja je vezan za bolest kuge koja je vladala u srednjem vijeku, koja je pokosila ogroman broj ljudi, devastirala ekonomski gospodarstva. Tada je Venecija zamolila za pomoć Bogorodicu. Kada se kuga zaustavila senat je odlučio da se Bogorodici Blaženoj Djevici Mariji koja je Veneciju izvukla od te strahote podigne crkva na kanalu Grande koja je nazvana Santa Maria della Salute, dakle Gospa od Zdravlja koja je spasila Veneciju. Kult se proširo na cijelu Dalmaciju, jedna od najljepših crkava Gospe od Zdravlja je u Zadru, u kojoj je u XVIII stoljeću oltar podigao Andrija Zmajević koji je bio iz Perasta. Crkve Gospe od Zdravlja postoje u Splitu, Dubrovniku  i ova u Kotoru o kojoj večeras govorimo“ – zaključio je Tomić.

Don Anton Belan posebno se zahvalio svima koji su ga trpjeli dok je knjigu pisao, posebno  Dubravku Stamatoviću, tajniku Ivanu Blaževiću, Slavku Dabinoviću. On je objelodanio da priprema novu knjigu Povjest budvanske biskupije.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Milica Milanović – sopranistica i Dejan Krivokapić – pijanist, stihove je kazivao Luka Mjesečević.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.