8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana knjiga „Boka u tragovima iščezlih vremena“

Boka u tragovima iščezlih vremena
Boka u tragovima iščezlih vremena

Knjiga Novljanina Vladimira Roganović  „Boka u tragovima iščezlih vremena“ predstavljena je u petak u galeriji „Novi to sam ja“.

Predmet knjige je književna, kulturna i istorijska prošlost u naučnom časopisu „Boka“(1969–2005), a to je u suštini bogata duhovna hronika nekoliko vjekova Herceg Novog i Boke Kotorske.

Sekretarka za kulturu, Tamara Lepetić, kazala je da je raduje, osim onoga što je Roganović zapisao, i to što promociji prisustvuje profesor Lazar Seferović, član prvog redakcionog odbora zbornika Boka.

A profesor Seferović nije krio oduševljenje govoreći o, ovom djelu koje je ocijenio kao  otkriće.

-Ova knjiga je renesansa, i otkriće, i za mene, pokazuje kako se može sa 5.000 stranica, koliko 25 brojeva Boke broji, na 250 stranica izvući sinteze iz kojih možemo prepoznati ključne događaje u sferi nauke, kulture, umjetnosti i istorije Boke i našeg grada Herceg Novog. Ova knjiga je dobar postulat, modifikator i reflektor za pisanje istorije kulture Boke kao cjelovite, integralne cjeline. Upravo doktor Roganović nas ovom knjigom uvodi u svoje veliko doktorsko djelo, rekao je prof Lazar Seferović.

Promocija - Boka u tragovima iščezlih vremena
Promocija – Boka u tragovima iščezlih vremena

Autor knjige dr Vladimir Roganović, bio je gost Radija pa je objasnio značenje naslova “Boka u tragovima iščezlih vremena“.

– Pokušaj je bio da kroz analizu jednog  književno- istorijskog i umjetničkog časopisa kao što je „Boka“, koja izlazi od 1969.godine, zapravo napravim jednu vrstu male literarne šetnje kroz istoriju, kroz ta iščezla vremena Boke Kotorske, rekao je Roganović ističući da je knjiga jedan naučni pokušaj, zasnovan na analizi 25 prvih godina časopisa.

-Klasifikovani su svi radovi, koji su inače predmet mog interesovanja a to su književnost, kultura, donekle i istorija. Tematski su odjeljeni i složeni po toj klasifikaciji. Analizirajući radove, čitalac koji je ili naučnik ili samo  zainteresovan za tu tematiku, može da se podsjeti i inicira interesovanje za značajne ličnosti koje su presudno oblikovale našu istoriju, kulturnu i književnu i zapravo ti tragovi su reminiscencija, na čuveni Prustov roman „ U potrazi za iščezlim“. Nije izgubljeno već iščezlo, kud ćete bolji način da oživite neko vrijeme od pristupanja analizi onoga šta su vrijedni naučnici, publicisti, pisci ostavili, objašnjava autor knjige i priznaje da je posao na izradi bio obiman, naročito istraživački i trajao je nekoliko godina.

-S obzirom na moju bazičnu profesiju i kao istraživača, mogao sam natenane da to radim bez brzanja, da se jednostavno tome posvetim. Iščitao sam 25 časopisa, sve radove, bilo je tu dosta izazova. Moralo se pribjeći i malo drugačijoj metodologiji u odnosu na standardnu u tom domenu, s obzirom da su teme baš kao i sama Boka karakteristična po tome što se istorija i kultura prepliću u jednom kolopletu koji je često teško razmrsiti.

Sa promocije - foto Radio Herceg Novi
Sa promocije – foto Radio Herceg Novi

Knjiga je kaže Roganović ugledala svjetlost dana zahvaljujući izdavaču Filološkom fakultetu, recenzentima , profesorima doktorima Zlati Bojović i Dragani Radojičić i Mariji Crnić Pejović, članici prvog redakcionog odbora Boke iz 1969. Cilj mu je bio, a misli da je uspio u tome, da knjigu približi svima.

– Želio sam da osvijetlim neke ličnosti, da podsjetim na neke dogadjaje kulturno istorijske, književne, želio sam da otrgnemo  od zaborava ta imena. Čitalac može, što smatram posebnom vrijednošću, iz registra na kraju knjige da se informiše o svima koji se pominju u knjizi, objasnio je Roganović.

Najčitanije