Promovisana „Čudesna Boka“

„Čudesna Boka“, naziv je zbirke pjesama autora Gracije Marovića koja je promovisana  sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru, u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

O autori i njegovoj poeziji  će govorili su  prof. Neven Staničić, pjesnikinja Dubravka Jovanović, i prof. Maja Grgurović.

„Bokelji se vraćaju doma. Naši pomorci ne idu u svijet da bi ostali tamo. Naši pomorci idu u svijet da bi se vratili i da bi Boku učinili boljom. Da oni to nisu uradili, mi ne bismo danas u ovakvoj palati razgovarali i predstavljali jednu zbirku pjesama.

Mogao je odlučiti da crta, mogao je odlučiti da riba, a on je ipak odlučio da piše stihove. I to je prelijepo. Ja ne znam puno bokeških kapetana novijeg doba koji su to radili“.

Baš kao što je, nažalost, sve manje ribe u zalivu, mreža i kašeta na pontama, drvenih barki u mandraćima, kao što obale mijenjaju izgled, a škura eloksir zamjenjuje, tako nam i jezik nestaje i njega surlaš grize, pa su ovakve knjige pravi medaljon od staroga zlata u kojima se čuva slika najdražih – poručila je pjesnikinja Dubravka Jovanović.

Čudesna Boka – promocija knjige

“Kapetan je svoj život podario barci , moru i jednoj luci. A ta luka nikada nije okupana zlim, već samo dobrim. Legendarna, mitska, narodna , naša – takva je Boka u očima pjesnika“, kazala je prof. Maja Grgurović.

Autor je kazao da je ovo njegova prva knjiga poezije koju prožimaju Boka, barke i more, isprepletni sa nekadašnjim životom i zaboravljenim riječima.

 „Normalno je da se u mijenjaju ljudi i običaji, mijenja se Boka, ali što ostaje, nema Boke Alekse Šantića, ni Boke Frana Alfirevića, izmjenjena je Bokeljska noć, ćakule, to je razlog mog razmišljana u dugim noćima na moru i mislim što ću zateći novo kada se vratim sa putovanja“ kazo je pored ostalog autor, kapetan Gracija Marović.

U muzičkom dijelu programa nastupio je mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva “Tripo Tomas”.

Inače, autro je zbirku pjesama „Čudesna Boka“, posvetio svojoj iznenada preminuloj supruzi Ankici.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.