9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisan Vodič kroz Muzej grada Perasta na Brajevom pismu

Sa promocije u Perastu

Vodič kroz Muzej grada Perasta na Brajevom pismu predstavljen je sinoć u ovoj ustanovi. Promociji su prisustvovali  članovi Organizacije slijepih  Kotor, Tivat, Herceg – Novi i Budva.

Poslednje dvije godine Muzej grada Perasta, javio se na konkurs  Ministarstva finansija Crne Gore, Komisiji za raspodjelu dijela prihoda  od igara na sreću, od kojih je ova institucija dobila značajna  sredstva za realizaciju prijavljenih projekata.

Motivi i ciljevi oba projekta su bila dostupnost Muzeja grada Perasta  OSI populaciji, te su sredstva od prvog projekta utrošena u izradu  rampi, novog i prilagođenog toaleta, kao i izrada posebne sobe sa  nasnimljenim audio i video materijalom.

Drugi projekat, čiji je dio i izrada vodiča kroz Muzej grada Perasta  na Brajevom pismu. Vodič kroz Muzej grada Perasta, je nastao iz  izdavačke djelatnosti Muzeja grada Perasta 2015.godine. Njegovo  uređivanje i štampu na Brajevom pismu, organizovao je Savez slijepih  Crne Gore i Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne  Gore.

Sa promocije u Perastu

Na promociji su govorili Andro Radulović, Direktor Muzeja grada  Perasta, Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne  Gore, g. Rajko Knežević, predsjednik Organizacije slijepih za Kotor,  Tivat, Herceg Novii i Budvu i g-đa Biserka Milić, bibliotekar u Muzeju  grada Perasta, koordinator ovih projekata.

Ova promocija kao i sva naredna dešavanja, koja će se održati u  Muzeju, predstavljaju obilježavanje 80. godišnjice postojanja ove  značajne Ustanove. Svjedoci smo da poslednjih godina Muzej je uradio mnoge značajne  izložbe, prezentacije, okupljanja, koja su ovu Ustanovu dovela do  visokorangirane Institucije, koja je prepoznata kao nosilac kulturnih  dešavanja regiona.

Sa promocije u Perastu

Brojni projekti po sazivima Ministarstva kulture Crne Gore,  Ministarstva finansija Crne Gore, NTO, Ministarstva turizma, saradnja sa  agencijom TIKA iz Podgorice, Zajednicom Italijana u Crnj Gori,  omogućili su dodatna sredstva za sprovođenje značajnih aktivnosti, u  cilju sve naprednije i bolje prezentacije kulturnog blaga koje se nalazi  u Muzeji grada Perasta.

U narednom periodu planirane su značajne izložbe a prve od njih će  biti: Izložba ordenja iz fundusa Muzeja grada Perasta, autora Aleksandre  Simeunović, ist.umj., kao i izložba pisama pisanih na osmanskom  jeziku, prevedenih na crnogorski i engleski jezik, autora Mirjane  Vukasović, dokumentariste u Muzeju.

Najčitanije