13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisan „Morski dnevnik” kapetana Mihaila R. Ognjenovića

„Morski dnevnik” naziv je knjige kapetana Mihila R. Ognjenovića iz Risna koja je u subotu promovisana na ostrvu Gospe od Škrpijela. Kako bi skrenuo pažnju javnosti da se ne zaboravi i više nikada ne dogodi, kapetan Ognjenović je za promociju knjige odabrao 6.avgust, dan kada je prije sedamdesetjednu godinu bačena atomska bomba na Hirošimu.

U znak sjećanja na stradale na Gospi od Škrpjela upaljene su svijeće.

„Neki od doživljaja koji ćete naći među stranicama ove knjige su dramatični, drugi romantični, negdje vlada spokoj, gotovo poetski mir pri opisu pogleda na kakav impresivni pejzaž sa dalekih obala ili druženja sa ljudima koje je kapetan tamo sretao, a drugdje ćete osjetititi, strah, hladnoću i tjeskobu, dok Ognjenović opisuje nevere požare na moru. Esencija života pomorca, svega onog i lijepog i ružnog nalazi se u ovoj knjižici. U njoj će svaki Bokelj prepoznati ogromnu ljubav, nostalgiju autorovu za zavičajem, Risnom nekog drugog vremena i nekog drugog sistema” – kazao je novinar i publicista Siniša Luković predstavljajući knjigu.

Bibliotekar Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, Slavko Dabinović, istako je da knjiga ,,Morski dnevnik” za razliku od službenih brodskih dnevnika predstavlja svojevrsnu priču potkrijepljenu ličnim sjećanjima, koji na veoma slikovit i produhovljen način vodi nas putovanjima svjetskim morima.

„Polazna tačka ovog dnevnika svakako je Risan, rodno mjesto kapetana Ognjenovića, najstarije mjesto u Boki Kotorskoj koje je u proteklim stoljećima dalo puno uglednika, diplomata, trgovaca i pomoraca. Nije slučajno da se ova promocija dešava na otoku Gospa od Škrpjela, jer ovaj školj podsjeća u svemu na brod koji stoljećima plovi kroz orkane bure i nevere skorašnjih i prošlih nevremena, ispisujući stranice dramatičnih dnevnika naših prethodnika. Hiljde stranica brodskih dnevnika ispisane su na srebrnim zavjetnim pločicama i slikama koje čuva ovo svetište stoljećima…”- kazao je Dabinović.

Promocija Morskog dnevnika
Promocija Morskog dnevnika

U ime domaćina, Kotorske biskupije prisutne je pozdravio don Robert Tonsati, koji je u svom nadahnutom izlaganju napravio poveznicu između naslova knjige i mjesta održavanja promocije.

„Iz svake riječi u ovoj knjizi mi isčitavamo piščevu ljubav prema moru. Ploveći tim morem puno dalje od granica Boke i Mediterana, prelazeći preko nepreglednih oceanskih pučina i luka koje pulsiraju životom, pisac spoznaje da su sva ta njegova putovanja, plovidbe i sve što je proživio, zapravo ono što ga je oblikovalo na poseban način.

Doista je posebno mjesto koje je kapetan Ognjenović odabrao da bi svoj „Morski dnevnik“ predstavio javnosti, otok Gospe od Škrijepla, zavjetno svetište Boke i Bokeljskih pomoraca.

Kompleksna paleta osjećaja susreta i događaja je ono što Morski dnevnik čini puno važnijim, širim, puno dubljim od bilo kakve šture kronike. Zahvaljujući njemu imamo uvid u intimu kapetana Ognjenovića, ali i u neke povjesne događaje kojima izravno i aktivno sudjeluje. Nije samo puki posmatrač već akter“ – kazao je između ostalog don Robert Tonsati.

Novinar, publicista i recenzent knjige Igor Perić kazo je da je njegova prva impresija  „Morskog dnevnika“ ustvari siže za filmski scenarij.

Kruzeri su prilikom odlaska sirenama pozdravili Gospu od Škrpjela koja je te večeri bila u znaku promocije knjige i sjećanja na stradale    

„I pored činjenice da ima formu „krokija“ na nevjerovatno dubok način dotiče bitne životne istine i sa lakoćom ih približava  čitaocima neosjetno, ali veoma efektno. Mihajlov „Morski dnevnik“ je osim putopisne i dekomunetrane dimenzije svojevrsna kopča koja na poseban način povezuje more i kopno, a svijet pomoraca čini razumljivijim i bližim, ujedno promoviše univrzalne vrijednosti jednako važene na svakoj tački zemljine kugle, na vodi ili kontinentu. U tome je posebna vrijednost ove knjige“ – kazao je Perić.

Promocija Morskog dnevnika
Promocija Morskog dnevnika

Kapetan u penziji Mihailo R. Ognjenović u svojoj knjizi opisuje:

Od svih „bitaka“ koje čovjek vodi na otvorenom moru mnogo teže od nevremena i grubog mora padaju one koje vodite sami sa sobom“, koja ga prožima do današnjih dana.

“Imao sam priliku da Hirošimu posjetim 1964. godine. Od tada, preko moje plovidbe pa sve do današnjeg dana u meni je urezano ono što sam tamo vidio. Te strahote muzeja, te slike nikada ne mogu zaboraviti. Osjećao sam dužnost da se tim žrtvama odužim na način da promociju svoje knjige, održim na godišnjicu ovog nemilog događaja” – kazao je kapetan Mihailo R. Ognjenović.

On je u svom obraćanju kazao da je u toku dana Kotor posjetilo pet kruzera, čijim kapetanima i bibliotekama je poklonio „Morski dnevnik“, koji je dvojezično štampan (crnogorski i engleski). Kruzeri su prilikom odlaska sirenama pozdravili Gospu od Škrpjela koja je te večeri bila u znaku promocije knjige i sjećanja na stradale.

Nakon promocije autor je svim prisutnima poklonio knjigu. U muzičkom dijelu programa za klavirom je nastupila profesorica Andreea Orlando.

Izvor:M.M

Najčitanije