13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisan “Gorski vijenac – bokeljsko izdanje”

Ovogodišnji, 13. Dani knjižare So posvećeni “Gorskom vijencu – bokeljsko izdanje” i reprintu izdanja knjige “Boka Kotorska” don Nika Lukovića, počeli su sinoć na stepeništu ispred knjižare.

Prve večeri promovisana je knjiga „Gorski vijenac – bokeljsko izdanje“. O knjizi su govorili urednik i izdavač Nikola Malović i Nebojša Rašo.

U uvodnom izlaganju Malović je podsjetio da je na današnji dan prije 12 godina, na 1. Danima Knjižare So, čitan Njegošev Gorski vijenac, bez ikakvih komentara, a po ugledu na javna čitanja Servantesovog Don Kihota u Barseloni. Dogodilo se to na Glavnom stepeništu, ispod Sat kule u trajanju od čak tri sata.

Brojnim posjetiocima, Nebojša Rašo detaljno je predstavio Njegošev boravak i školovanje, na Toploj u Herceg-Novom i Boki.

„Gorski vijenac – bokeljsko izdanje“ posvećeno je činjenici da se mladi Rade Petrović školovao u Herceg-Novom, da je boravio u Boki Kotorskoj. Knjiga donosi fotografije svih spomen-ploča i bista posvećenih Njegošu kao i sve palate u kojima je boravio u Boki, donosi kompletnu hronologiju Njegoševog boravka u Boki Kotorskoj, kazao je Malović.

„Po mom mišljenju je Gorski vijenac filozofsko-teološki ep ispisan u dramskoj formi koji je sastavljen od nekoliko dijelova. Prema tome, bila je dilema ako ga objavimo da li će i ko će čitati „Gorski vijenac – bokeljsko izdanje“. Međutim, evo za dva mjeseca od kada je izašao, publika je pokazala veliko interesovanje, s obzirom da je urađen iz posebnog ugla, bokeljskog…“- istakao, je između ostalog, urednik Malović.

Podsjetimo, prvo izdanje Gorskog vijenca objavljeno je prije 170 godina, u Beču, a u Crnoj Gori, upravo u Nerceg-Novom, 1913. Prva spomen-bista Njegošu u Crnoj Gori, postavljena je u porti Župne crkve na Prčanju koju je podigao don Niko Luković.

Večeras od 21 sat biće predstavljeno reprint izdanje knjige “Boka Kotorska” don Nika Lukovića, o kojoj će govoriti dr Branko Sbutega, predsjednik podružnice Bokeljske mornarice Beograd.

Najčitanije