16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisan „Bokeški berberin“

U Domu kulture u Bijeloj sinoć je promovisana nova knjiga Nikole Malovića Bokeški berberin.

Knjiga o zalivskom Meštru, dokumentarna je proza koja prati profesionalni život Milorada Minja Malovića (1944), najstarijeg zalivskog frizera – paralelno sa zbivanjima na domaćoj i svjetskoj sceni – tokom punih 70 godina.

Meštar Minjo šiša i brije preko 50 godina. Ponekad pet generacija iz iste familije. Ošišao je preko 100.000 glava. Valjda je zato i postao zalivski zanatski brend. Valjda je zato on deboto – Bokeški berberin.

Na promociji su govorili kapetan Tiho Danilović, Siniša Luković, novinar i publicista i autor Nikola Malović.

Bokeški berberin je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a drugima zadovoljstvo da iz brijačke i frizerske butige izađu vazda uredni i namirisani. Da budu ljudi, u estetskom smislu…

U trenutku nastajanja ove knjige, Milorad Minjo Malović (1944) iz Bijele, najstariji je aktivni zalivski frizer.

Dokumentarna proza prati Malovićev profesionalni život, paralelno sa zbivanjima na domaćoj i svjetskoj sceni – tokom punih 70 godina. Sve što se važno dogodilo u svijetu i nad Bokom Kotorskom u posljednjih sedam država u kojima je barbijer živio, potkazano je unutar ovih korica.

Ko želi da uđe u esenciju frizerskog zanata, ko želi da vidi kako je to biti brijač, uživaće u opisima iz butige koja vazda miriše na losione, kreme i puder. Čitaćemo o načinu na koji raste dlaka, o vrstama kose i brade, o alatima potrebnim da se čovjek dovede u red, o politici uvijek prisutnoj u butigi, o raznim ćudima onih koji sjédaju u rotirajuću meštrovu stolicu te se – okrećući nos kao provu – ogledaju u velikom ogledalu…

Nekad su to bila dva zanata, ali su danas frizerski i brijački zanat spojeni ujedno. Meštar Minjo šiša i brije preko 50 godina. Ponekad pet generacija iz iste familije. Ošišao je preko 100.000 glava. Valjda je zato i postao zalivski zanatski brend. Valjda je zato on deboto – Bokeški berberin.

Izdavač je Knjižara So.

 

Najčitanije