17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija monografije „Na granici mora i neba“ u Zagrebu

Promovisana monografija “Na granici mora i neba“
Promovisana monografija “Na granici mora i neba“ Kotor 2015.

Promocija dvojezične monografije Na granici mora i neba – Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčnju, autora Željka Brguljana, nakon Kotora, biće održana u četvrtak, 22. oktobra u 18 sati u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

O monografiji će, uz autora, govoriti direktor HMI mr. sc. Marin Knezović i recenzenti, akademik Tonko Maroević i dr. sc. Ivana Mance te urednica knjige Grozdana Cvitan.

U monografiji, usporedno na hrvatskome i engleskome jeziku, autor Željko Brguljan nastavlja sa sistematskim istraživanjem kulturne baštine Bokokotorskog zaliva, ponajprije zavičajnog mu Prčnja, i to u širokom opsegu od umjetničke i graditeljske baštine do kulture pomorstva i uz nju vezanih običaja.

Tako je i zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčnju napokon dobila svoju umjetničku i povijesnu valorizaciju. Pristupajući slikama kao umjetničkim djelima, ali i povijesnim dokumentima, autor je slike iz prčanjske zbirke po prvi put upisao u širi kontekst poznate nam istorije bokokotorskog i prčanjskog pomorstva, uspješno povezavši pojedine slike s podacima iz ostale istorijske građe te postojeće literature. Autorovom studioznom obradom prčanjska se zbirka maritimnog slikarstva definitivno profilirala kao istorijsko konzistentna cjelina i vrijedan izvor informacija za sve istraživače bokokotorskog pomorstva i kulturne baštine.

Monografiju Na granici mora i neba izdao je NIP „Gospa od Škrpjela“ iz Perasta.

Promovisana monografija “Na granici mora i neba“
Promovisana monografija “Na granici mora i neba“

Prof. Željko Brguljan je rođen u Kotoru 1962. godine. Osnovnu školu je pohađao na Prčanju, a srednju školu matematičkog smjera u Kotoru. Diplomirao je 1989. godine na fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije