Promocija knjige Henrika Angela, čovjeka koji je donio prve skije u CG

Herojski narod – price iz Crne Gore

Promocija knjige “Herojski narod – prile izt Crne Gore”, autora slavnog norveškog pisca i misionara skijaškog sporta, kapetana Henrika Angela, održaće se u petak 17.marta sa početkom u 20 sati u galeriji ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

U sklopu programa biće prikazan i  dokumentarni film o Henriku Angelu  “Skijanje kao misija”.

Henrik Angel (1861 – 1922)  bio je norveški kapetan koji je u Crnu Goru prvi put došao 1893.godine na poziv knjaza Nikole da obučava u skijanju vojsku i civile, kako iz vojnih, tako i iz praktičnih i sportskih razloga. Sa njim su ovdje stigle i prve skije, pa su time Crna Gora i cetinjske padine u podnožju Lovćena postali kolijevka skijaškog sporta na Balkanu.

foto skijanje.com

Zadivljen  i inspirisan crnogorskom borbom za samostalnost, Angel je napisao je dvije knjige o Crnogorcima O knjizi “Herojski narod – priče iz Crne Gore” Henrika Angela, čiji je izdavač Crnogorski međunarodni institut za štampu iz Nikšića, govoriće urednica Radmila Perović, a paragrafe i stihove iz knjige čitaće profesorica Vesna Kovač.

1 komentar

  1. Hi! We are two men from the area where Henrik Angel was born in Norway. Next week from 19th to 25th we will go telemark-skiing in mountains around Zabljac, Kolacin etc. There will be an article in a Norwegian newspaper after the trip, and we will try to find traces of Henrik Angel among the people who do skiing today. If you want to be in contact with us my phone is +4795222168 and email: oyvindhostaker@gmail.com

    Best regards
    Oyvind Hostaker

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.