10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija hraniteljstva u Herceg – Novom i Kotoru

Svako dijete treba porodicu
Svako dijete treba porodicu

Dan otvorenih vrata kojim se promoviše hraniteljstvo biće organizovan u utorak 10,novembra u Herceg Novom i Kotoru. Događaj organizuju centri za socijalni rad u Herceg Novom i Kotoru, a nastavak je kampanje Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNICEF-a “Svako dijete treba porodicu”.

Program u hercegnovskoj Dvorani Park će početi u 11 sati dramsko-plesnim performansom „Ja sam Nada” autorke Sanje Garić, koji će izvesti glumci Slavo Kalezić i Maja Stojanović. Učestvovaće predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović, direktorka Centra za socijalni rad Herceg Novi Blaženka Jančić, predstavnici UNICEF-a za Crnu Goru i ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Antonije Pušić – Rambo Amadeus.

Nakon pozdravnih obraćanja biće prikazani novi TV spot o hraniteljstvu i prezentacija radnika Centra za socijalni rad. Hranitelji će govoriti o svom iskustvu, a potom su planirana pitanja i diskusija učesnika. Program će završiti nastupom balerina iz Umjetničke škole “Vasa Pavić”. Koreografiju za pjesmu Ane Štefok “Tebi, mama”, sa novog TV spota kampanje “Svako dijete treba porodicu”, uradila je Viktorija Strugar.

Istog dana, predstavnike UNICEF-a će u kotorskom Kulturnom centru “Nikola Đurković” od 17 sati ugostiti podpredsjednik opštine Tvrtko Crepulja i direktor lokalnog Centra za socijalni rad Vasilije Todorović.

Događaji su otvoreni za sve zainteresovane građane, koji će moći da postavljaju pitanja socijalnim radnicima i čuju više o hraniteljstvu iz prve ruke – od lokalnih hraniteljskih porodica.

Prema riječima šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamina Perksa, od suštinskog je značaja obezbijediti toplo porodično okruženje za svako dijete. “Najznačajnija odluka koju Vlada može da donese, a koja ima najveći uticaj na ljudska prava i dobrobit ljudi, jeste odluka o brizi za dijete koje je bez roditeljskog staranja,“ ističe Perks.

Svako dijete treba porodicu
Svako dijete treba porodicu

Istraživanja rađena tokom posljednjih 50 godina pokazala su da su mala djeca u institucijama izložena riziku zaostajanja u razvoju. Ček ni najbolja institucija ne može djetetu da pruži onu količinu pažnje i ljubavi koju dobija u porodici i koja je neophodna za pravilan razvoj. Povećanje broja hranitelja i omogućavanje svakom djetetu u Crnoj Gori da raste u bezbjednom i toplom porodičnom okruženju cilj je kampanje “Svako dijete treba porodicu”, koju su u septembru 2013. pokrenuli Vlada Crne Gore, UNICEF i EU.

Najčitanije