10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija Boškovićevog filma “Priča zelene strane” u Kotoru

PRICA ZELENE STRANE

“Priča zelene strane” novi muzičko-dokumentarni film Bola Boškovića , renomiranog crnogorskog kompozitora i autora filmova o Crnoj Gori, biće prikazan u petak 12. maja u Kotoru, sala kina Boka od 20 sati.

Prema riječima autora, film je  inspirisan stihovima istoimene knjige poema , kotorske spisateljice i književnice Vesne Vičević, a stihove u filmu govori  Blagota Eraković.

“Ovaj projekat simboliše sinteza originalne ambijentalne muzike , stihova i art landinga , landscapea , koju karakteriše zajednička inspitacija – istorija i prirodne ljepote Crne Gore. Namjenska muzika koja koja je radjena za film sastoji se od četiri kompozicije Balkanska carica, Noć skuplja vijeka, Lesendro i Starčeva gorica, a koju , kao i scenario i režiju , potpisuje autor Bole Bošković”, navodi se u saopštenju.

Eraković je kazao da se od mnogih Boškovićevih djela izdvaja “Priča zelene strane”.

“Boškovićeva dosadašnja djelatnost uglavnom je bila jedna likovno – muzičko – sinastetička inspiracija Crne Gore, koju je ovaj, po svemu izuzetni stvaralac doveo do granice savršenstva i nečega što se u širim prostorima prepoznaje kao izuzetna stvaralačka vrijednost. Njegova inspiracija  poemom Prica zelene strane poznate i priznate intelektualke, Vesne Vičević ,  u ovom projektu je zaživjela punom svojom snagom , bez obzira na to sto se Vičevićka ipak u poznim godinama oglasila kao pjesnik. Kroz Boškovićev film, stvaralaštvo Vičević se može okarakterisati  stihom poznatog pjesnika “ progovriću na leđa ako mi usta zapuše krpom , o šumo gusta “ . Boškovićevo filmsko djelo Priča zelene strane  je nešto što se do sada nije pojavljivalo na crnogorskoj javnoj scenii i predstavlja veličanstven spoj muzičkih, filmskih i poetskih vrijednosti kojima se definiše Crna Gora “, naveo je Eraković.

Nakon premijere u Zetskom domu i “slijeganja utisaka”, Vičević ne krije zadovoljstvo realizovanim projektom.

“Okolnosti su htjele da sam kompletan film pogledala tek na promociji u kraljevskom pozorištu Zetski dom. Da sam ovaj film gledala ranije, ne bih se usudila da Bolu predložim svoje stihove. Za njegove filmove riječi nijesu potrebne. Imala sam sreću da sarađujem sa ovakvim  umjetnikom . Od samog starta smo imali izvanrednu saradnju i razumijevanje . I scenario i režija i ali muzika posebno. A Blagotin glas. Tek sad mi je jasno kad je Bole rekao: ‘Ovo samo Blagota može da pročita. Šta da kažem? Ona latinska izreka Habent sua fata libelli, može se u potpunosti odnositi i na moju knjigu Priča zelene strane”, kazala je Vičević.

Film „ Prica zelene strane “ traje nepunih 40. minuta . Postprodikcija je radjena u Beogradu , postprodukcijskom studiju  „ Serdar “ . Tehnicku obradu filma potpisuje Dimitrije Vučinić.

Bole Bošković – Film – Prica zelene strane

“Svidjeli su mi se Vesnini stihovi i ideja za realizaciju ovakvog projekta za mene je bila i neka vrsta izazova . Sve što radite iskreno i krajnjim osjećajem , emocijama osuđeno je na neki vid uspjeha . Meni je bitno da sam  zadovoljan i da je publika na premijeri u Zetskom domu prepoznala taj minzasen koji sam želio da prenesem na gledalište. Kompletna realizacija filma, sa svim snimanjima , montažom , postprodukcijom i audio obradom , trajala je oko šest mjeseci.  Mislim da sam uspio da uklopim  Vesnine stihove i Blagotin glas sa kadrovima i muzikom , u jednu lijepu audio vizuelnu pricu. Priča zelene strane je samo jedna iskreno ispričana priča koja je realizovana sa namjerom da se  ‘vratimo u budućnost’ i ‘krenemo u prošlost , zaboravljajući pri tom ovu bolesnu kontaminaciju sadašnjosti , prepunu političke malicioznosti , moralnih posrnuća i degradacije skoro svih društvenih vrijednosti, To je i jedan od razloga što sam postprodukcijom  pokušao da dobijem poseban ‘looking’ ove naše filmske priče. To se ogleda u određenom degradiranju slike koje podsjeća na efekte stare ‘izlizane’ filmske trake , sa svim svojim krupnim granulatom , brzopokretnim flekama , sitnim mušicama i vertikalnim šetajućim  crno-bijelim linijama. Mislim da je to pravi ‘lookong’ moje slike i muzike, koji odgovara Vesninim stihovima i  boji Blagotinog glasa . Zato i volim  da kazem da je film obojen prošlošću”, kazao je Bošković.

Najčitanije