Proljetna ravnodnevnica: Počinje kalendarsko proljeće

Boka Kotorska – foto Boka News

Proljetna ravnodnevnica nastupa danas, ponedjeljak, 20. marta,  u 11 sati i 29 minuta. Na sjevernoj Zemljinoj polutci počinje astronomsko (kalendarsko) proljeće, a na južnoj jesen.

Ravnodnevnica (ekvinocij) je tačka na nebeskoj sferi gdje ekliptika (ravnina kojom se Zemlja giba oko Sunca) presijeca nebeski ekvator. Budući da ekliptika presijeca nebeski ekvator u dvije tačke, postoje i dva ekvinocija – proljetni (oko 21.marta) i jesenji (oko 23.septembra). Za proljetnog i jesenjeg ekvinocija Zemljanima Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. U oba slučaja dan i noć traju jednako dugo, tj. 12 sati. Sunčeve zrake pod pravim uglom obasjavaju Zemljin ekvator. Astronomsko će proljeće potrajati sve do ljetnog solsticija koji nastupa 21. juna, u 6 sati i 24 minute.

U školskim udžbenicima se često navodi da proljetna ravnodnevnica nastupa 21. marta. Zadnji   puta to se je  dogodilo  2007. godine. Zanimljivo je da će ponovno tek 2102. godine proljetna ravnodnevnica nastupiti 21. marta (u 00:35 sati po UTC vremenu, kod nas će biti 01:35 sati).  U drugoj polovici 21. stoljeća često će proljetna ravnodnevnica nastupiti i 19. marta. Prvi puta će se to dogoditi 2044. godine (u 23:19 po UTC vremenu). Tada  će kod nas ipak biti 20. marta (00:19 sati). Četiri godine kasnije, proljetna ravnodnevnica će i kod nas nastupiti na datum 19. marta (u 22:33 UTC tj. u 23:33 po srednjeeuropskom vremenu).

Posljednji dani kalendarske zime protekli su u znaku uglavnom stabilnog, iznadprosječno toplog te djelomice ili (osobito na Jadranu) pretežno sunčanog vremena.

I prvi dani kalendarskog proljeća donijeti će djelomice ili pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, s dnevnom temperaturom zraka uglavnom između 17 i 22 stepena.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.