11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Na proljeće se vraćamo na „Bijelu listu“ EMSA ?

Boka Kotorska
Boka Kotorska

Evropska Komisija započela je proces konvalidiranja crnogorskih breveta o osposobljenosti pomoraca, čime je napravljen prvi korak u povratku naših pomoraca na tzv. „Bijelu listu“ Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) – potvrđeno nam je u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva (MSP).

EMSA je prije skoro dvije godine Crnu Goru i sve pomorce koji imaju njene brevete, nije uvrstila  na „Bijelu listu“ jer je provjera naših pomorskih obrazovnih instuitucija, trening centara i Lučkih kapetanija, pokazala brojne manjkavosti i neuskađenost sa praksom i propisima EU. To je rezultiralo činjenicom da su brojne strane kompanije čiji brodovi viju zastave neke od država EU, počeli izvjegavati da ukrcavaju naše pomorce.

„Upravo smo dobili informaciju da je u Evropskoj Komisiji otpočeo proces prepoznavanja crnogorskih pomoraca na „Bijeloj listi“ EU, što će omogućiti povratak oko 700 naših pomoraca na evropske brodove“ – kazao nam je direktor Direktorata za pomorstvo u MSP, kapetan Vladan Radonjić.

On je istakao da će povratak naših breveta na „Bijelu listu“ država čije sertifikate o osposobljenosti pomorac priznaje EMSA, „otklonio i mnogo veću opasnost koja je prijetila crnogorskom pomorstvu da, gubitkom mogućnosti ukrcaja na brodove EU, „u nekom narednom periodu izgubimo I pravo ukrcaja na brodovima pod panamskom, liberijskom, bahamskom i drugim zastavama povoljnosti.“

Više od 80 odsto brodova trgovačke flote u svijetu vije neku od zastava pogodnosti, što bi praktično zbačilo da bi oko 6.500 naših pomoraca ostalo bez posla. Poljedice za sistem pomorskog školstva u Crnoj Gori bile bi još teže zato što kadar koje oni školuju praktično ne bi imao nikakvu svrhu jer ne bi mogao da se bilo gdje zaposli, a ogromne posljedice osjetio bi i državni budžet i nacionalna ekonomija koja bi ostala uskraćena za par stotina miliona eura koliko naši pomirci godišnje zarade na stranim brodovima i najvećim dijelom, unesu u našu državu.

Nakon negativnih preporuka EMSA iz marta 2015 godine, MSP je krenulo u korjenite promjene otklanjanja pronađenih nedostataka. Napravljen je Korektivni akcioni plan po kome se postupalo, pa su doneseni novi zakonski i podzakonski akati kojima su u potpunosti ispunjeni zahtjevi Manila amandmana 2010, STCW konvencije, uveden softver za praćenje cijelog procesa obuke, ispitivanja i izdavanja ovlašćenja pomorcima, uvedeno nezavisno tijelo – priznata organizacija koja u ime pomorske administracije vrši audit Centara za obuku pomoraca i obrazovnih institucija za svako ovlašćenje (IMO Model kursa) pojedinačno, informisana Međunarodna pomorska organizacija – IMO, uveden sistema kvaliteta u Ministarstvo. Informacije o napretku su poslate Evropskoj Komisiji  i EMSA pri čemu su isti konstatovali ogroman napredak i obećali brzi povratak Crne Gore na „Bijelu listu“- istakao je Radonjić.

Dodao je da se objavljivanje nove „Bijele liste“ EMSA na kojoj će se naći i Crna Gora, očekuje u prvom kvartalu naredne godine.

Izvor:S. L.

Najčitanije