13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekt na Mamuli još pod znakom pitanja

Mamula - Lastavica
Mamula – Lastavica

Planirani projekat švajcarske kompanije Orascom vrijedan 15 miliona eura još je pod znakom pitanja, pišu Dnevne novine.

Švajcarska kompanija Orascom više od pet mjeseci čeka da se Skupština izjasni o Predlogu dugoročnog zakupa ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Ugovor o zakupu ostrva na 49 godina potpisali su u februaru ministar turizma Branimir Gvozdenović i predsjednik Orascoma Samih Saviris, ali se od tada do danas malo toga uradilo kako bi se ubrzao početak realizacije projekta vrijednog 15 miliona eura.

Prvo je Odbor za ekonomiju odbio predlog o dugoroočnom zakupu ostrva koji se nakon toga našao pred Zakonodavnim odborom čiji se članovi još nijesu izjasnili o njemu. Sve to za rezultat ima još jedan višemilionski projekat koji je na čekanju, a postavlja se i opravdano pitanje kome ide u korist da se ostrvo Lastavica ne pretvori u luksuzni turistički kompleks i da se strani kapital ne uloži u Mamulu.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić ocijenio je da je za Crnu Goru od neobične važnosti svaka investicija.

Odlaganje realizacije projekta Mamula, kako je DN rekao poslanik DPS-a i član Odbora za ekonomiju Zoran Jelić, ima dvostruke konotacije.

“Prije svega, ima negativnu konotaciju za samog investitora koji možda neopravdano čeka na realizaciju tog projekta u koji je spreman da uloži određena finasijska i materijalna sredstva kako bi valorizovao taj projekat sa svojim kapitalom”, rekao je Jelić.

Druga negativna stvar za Crnu Goru, prema tvrdnjama Jelića, jeste ta što kad se ovakav projekat ne realizuje u predviđenom roku onda ne dolazi ni do povećanja BDP i otvaranja novih radih mjesta pogovo za lokalno stanoviništvo.

Mamula budući sadržaji
Mamula budući sadržaji

Za Crnu Goru je, u situaciji kada nemamo dovoljno sopstvenog investicionog kapitala, izuzetno važno da privuče strani kapital, tvrdi poslanik Pozitivne Goran Tuponja.

“Svaka strana investicija treba da rezultira zapošljavanjem naših građana i ukupnim ekonomskim napretkom države. Loša dosadašnja iskustva upućuju na dodani oprez da ugovori budu dovoljno precizni kako ne bi ostavljao prostor za različito tumačenje koje bi onda moglo da vodi neispunjavanju ugovornih obaveza”, saopštio je Tuponja.

Takva situacija, ističe Tuponja, nikome sa ozbiljnim poslovnim namjerama nije u interesu.

“Na isti način stvari posmatramo i kada konkretno govorimo u ostrvu Mamula. Ugovor pored zaštitnog mehanizma o realizaciji investicione obaveze mora garantovati zaštitu državnog interesa kroz ekonomski benefit, a u datom konkretnom slučaju i zaštitu kulturno istorijskog nasljeđa”, tvrdi Tuponja.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović objasnio je da je Odbor već jednom raspravljao o predlogu odluke vezano za Mamulu i dok ne bude novih detalja odnosno predloga amandmana na odluku ili eventualne korekcije teksta ugovora na Vladi, a kako je poručio potrebno je naći optimalan balans između neophodnih investicija i zaštite interesa države i građana, a to svakako važi i za Mamulu.

Izvor: SEEbiz / CdM / Dnevne novine

Najčitanije