8 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat remontnog centra u Bijeloj i dalje na „dugom štapu“

Foto - www.dailymail.co.uk
Foto – www.dailymail.co.uk

Iako se već više od godinu dana ništa“opipljivo“ ne dešava sa tim projektom, tivatski „Adriatic Marinas“ koji stoji iza nautičkog centra Porto Montenegro, i dalje je veoma zainteresovan da u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj (JBB) u saradnji sa holandskom kompanijom „Damen“, napravi remontni centar za mega i super jahte.

Potvrđeno je to iz menadžmenta „Adriatic Marinasa“ koji je u maju ove godine promijenio većinskog vlansika, dospjevši u portfolio koji kontroliše državni investicioni fond Dubaija – Investment Corposration of Dubai. Saradnju sa „Damenom“ na planu preuzimanja dijela kapaciteta JBB, prije dvije godine započeo je bivši većinski vlasnik Porto Montenegra, kanadski milijarder Piter Mank, ali primjena vlasničke strukture u tivatskom nautičkom centru, nije poremetila Holanđane u namjeri da u partnerstvu sa „Adriatic Marinasom“, preuzmu dio kapaciteta Bijele.

„Porto Montenegro želi da obezbijedi remont jahti svojih klijenata u blizini marine, a ne da ima postojeću situaciju, u kojoj klijenti odlaze iz Crne Gore tokom zimskih mjeseci. Međutim, za ostvarivanje tog cilja, potrebno nam je da imamo iskusnog operatera i odgovarajuću lokaciju. Kompanija “Damen” je još uvijek naš partner i zajedno naporno radimo kako bismo realizovali taj projekat.”- kazali su nam u menadžmentu “Adriatic Marinasa” potvrđujući svoju zainteresovanost za Bijelu.

Prije godinu i po, iz “Damena” su precizirali da u Bijeloj namjeravaju da izgrade sinhro lift koji će moći iz mora da na suvo podigne brodove teške do 3,6 hiljada tona i dugačke do 100 metara čime „pokrivaju“ potrebe najvećeg dijela superjaht -tržišta. Gradili bi i novu modernu halu za farbanje jahti sa kontrolom temperature i vlažnosti vazduha i rekonstruisali mali plutajući dok JBB kako bi on mogao da prima i superjahte. Radnike JBB koji su u međuvremenu zbog stečaja ostali bez posla i koji nemaju iskustva u specifičnim remontnim radovima na unutrašnjosti i posebnim sistemima koje imaju luksuzne jahte, obučavali bi kako u Holandiji u svom brodogradilištu Amels, tako i na licu mjesta u Bijeloj, za obavljenje poslova na jahtama. „Damen“ je obećao i uvođenje standarda ekološke zaštite u brodogradnji koji se primjenjuju u zapadnoj Evropi, što znači da više ne bi bilo pjeskarenja brodova gritom, već samo vodom ili suvim ledom i to većinom u zatvorenim prostorima. Po njime, investicija bi bila mnogo veća od minimalnih 15 miliona eura koliko je tada tražila crnogorska Vlada.

Na pitanje zašto, ako su i dalje zainteresovani za projekat u Bijeloj do sada nisu učepstvovali na oglasima za prodaju imovine JBB koje raspisuje stečajna uprava, iz „Adriatic Marinasa“ su nam kazali da to prvenstveno nisu učinili „jer nismo spremni da uložimo značajna sredstva prije nego što vidimo da se remedijacija životne sredine na lokaciji brodogradilišta razvija na zadovoljavajući način”.

“To je ključna obaveza Vlade, jer je Vlada najveći akcionar te kompanije, tako da nije razumno pretpostavljati da će strani investitor, koji nema nikakve veze sa nastankom zagađenja, preuzeti na sebe rizik tog obima.”- kažu u “Adriatic Marinasu”. Iz Vlade je nedavno najavljeno da će do polovine naredne godine biti okončan oposao uklanjanja ukupno 133.114 tone grita i sa njime zagađenog zemljišta, a što će finansirati država iz kredita Svjetske banke.

Iz menadžmenta tivatske nautičke firma su nam kazali da “čvrsto vjeruju” da je vrijednost imovineJBB koju je stečajna uprava nuduila na prodaju na prethodnim tenderima “bila precjenjena, imajući u vidu njenu starosti tehničku zastarjelost, čije stanje je još više pogoršano nedostatkom investicija i održavanja, te značajnim troškovima koji su potrebni da se imovina renovira ili da se, ona koja se ne može iskoristiti za novu djelatnost, na drugi način ukloni.”

Bijela - JBB foto Boka News
Bijela – JBB foto Boka News

“Svaki razumni kupac mora da razmotri te troškove kada kupuje imovinu, naročito u ovakvom slučaju, u kojem se planira potpuno nova djelatnost.”-kažu u “Adriatic Marinasu”. Stečajna uprava JBB do sada je uspjela da proda veliki plutajući dok sa pripadajućim alatima i opremom za 11 miliona eura jednoj litvanskoj kompaniji, a hercegnovska firma “Azalea Maritime” je za potrebe svog Trening centra  za obuku pomoraca, kupila veći dio upravne zgrade JBB. Na posljednjem tenederu za prodaju imovine brodogradilišta ponuđena je preostala oprema i imovina firme, ukupne vrijednosti 8,77 miliona eura, od čega se 2,2 miliona odnosi na mali plutajući dok sa pratećim alatima i opremom, a koji je “Damen” ranije namjeravao da zadrži i rekonstruiše za potrebe svog remontnog centra za jahte.

“Damen” i “Adriatic Marinas”, potvrđeno je “Vijestima”, još pregovaraju sa Tenderskom komisijom koja je nadležna za dodijelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke Bijela. Tender za 30-to godišnju koncesiju brodogradilišne luke Bijela uz minimalno zahtijevano ulaganje koncesionara od 20 miliona eura, Vlada je raspisala u decembru 2015.  a ponudu “Damena” i “Adriatuic Marinasa” tenderska komisija je prihvatila u februaru 2016.

“Nadamo se da ćemo finalizovati ove pregovore u skorijem razumnom roku, te da ćemo započetu novu djelatnost za kojom postoji velika tražnja na Mediteranu, koja će doprinijeti smanjenju sezonalnosti, jer će zadržati veći broj jahti i njenih gostiju i članova posade u Crnoj Gori tokom zimskih mjeseci. Takođe, i na ovom projektu, kao u Porto Montenegru, sa zadovoljstvom planiramo progresivno zapošljavanje stotine kvalifikovanih građana Crne Gore, u ovom slučaju i mnogih bivših radnika JBB, koje ćemo obučiti da rade sa najmodernijim tehnologijama, što će predstavljati stabilnu budućnost i čistu lokaciju za Opštinu, te generisati prihode za državni budžet. Ukoliko prevaziđemo postojeće probleme, postićićemo veliki uspjeh za dobrobit svih.”- kažu u “Adriatic Marinasu”.

Prema nezvaničnim informacijama, “zapelo” je oko toga što Vlada traži koncesionara na 30 godina, a Holanđani i “Adriatic Marinas” žele da pravo upravljanja i korišćenja oko 120 hiljada kvadrata površine kopnenog dijela aktuelnog brodogradilišta i 350 hiljada kvadrata akvatorijuma brodogradilišne luke i njenog sidrišta, dobiju na najmanje 45 godina. Tome se lani žestoko opirala SDP trvdeći da bi eventualno izlaženje u susret ovakvim zahtjevu bilo kršenje naših zakona koji ne dozvoljavaju duži koncesioni rok od 30 godina.

DAMEN POSLUJE ŠIROM SVIJETA I GRADI SVE OD REMORKERA DO RATNOG BRODA

Krenuvši kao mala porodična firma sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka u Holandiji, „Damen“ je u međuvremenu izrastao u ogromnu internacionalnu korporaciju koja ima 32 brodogradilišta širom svijeta, zapošljava preko 9 hiljada radnika i ima godišnji obrt od preko dvije milijarde eura. „Damen“ godišnje isporuči od 120 do 150 novosagrađenih brodova koji variraju od malih ribarica i radnih plovila, preko remorkera, jahti, brodova za offshore industriju, klasičnih teretnjaka i tankera, do sofisticiranih ratnih brodova, a u njihovim brodogradilištima godišnje se obavi i preko hiljadu remonta brodova.

Njihova „Amels“ grupacija u Holandiji jedan je od najvećih svjetskih dizajnera, graditelja i remontera super i giga-jahti.

Izvor:S. L.

Najčitanije