17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat – Promocija konzumacije maslinovog ulja u CG

Mlin za masline
Mlin za masline

“Procijenjeno je da se u Crnoj Gori potroši manje od pola litre maslinovog ulja po stanovniku, dok se u Španiji, Italiji i Grčkoj u prosjeku potroši preko 15 litara”, navela je Raičević na prezentaciji povodom početka realizacije projekta Promocija konzumacije maslinovog ulja u Crnoj Gori.

Podaci sektorske studije o proizvodnji maslinovog ulja iz prošle godine pokazali da je njegovo korišćenje u Crnoj Gori znatno niže nego u drugim mediteranskim državama, saopštila je menadžer u Montenegro biznis alijansi, Mina Raičević, prenosi MINA-business.

Ona smatra da je razlog tome nedostatak navike svakodnevnog korišćenja maslinovog ulja, neinformisanost o benefitima koje ono ima za zdravlje i niska kupovna moć stanovnika.

“Zbog toga je neophodno povećati svijest o značaju korišćenja maslinovog ulja u Crnoj Gori sprovođenjem promotivne kampanje, što je i glavni cilj projekta”, rekla je Raičevič.

Ona je dodala da bi projekat trebalo da doprinese povećanju svijesti o benefitima konzumacije maslinovog ulja, utiče na šrenje lokalnog tržišta za proizvođače i tako promoviše biznis na lokalnom nivou.

Maslina
Maslina

“Ciljne grupe su građani, kao i mladi kojima će u toku projekta biti podijeljene informativno-edukativne brošure i predstavljeno organoleptičko testiranje ulja na dvije lokacije, u Baru i u Herceg Novom”, kazala je Raičević.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Dubravka Radulović, saopštila je da će projekat biti realizovan pod pokroviteljstvom Međunarodnog savjeta za masline IOC, što bi trebalo da doprinese usvajanju standarda za proizvodnju maslinovog ulja.

“Španija je vodeća država u svijetu po proizvodnji maslinovog ulja, broju maslina i hektara pod maslinama. To je nešto što je nedostižno, ali je važno biti članica IOC-a, jer se na taj način mogu usvojiti standardi vezano za proizvodnju maslinovog ulja”, kazala je Radulović.

Ona je dodala da je IOC jedina međunarodna organizacija koja se bavi maslinom i maslinovim uljem. IOC je osnovan 1959. godine u Madridu, pod pokroviteljstvom UN-a, a danas ima 44 članice, među kojima je i Crna Gora.

Radulović je navela da su među glavnim ciljevima IOC-a promotivne i edukativne kampanje, koje nedostaju Crnoj Gori.

“Edukacije, promocije, učenje i usvajanje znanja je ono što je i za proizvođače i za potrošače bitno, jer je potrebno da i oni koji konzumiraju maslinovo ulje znaju šta je pravo i kvalitetno maslinovo ulje”, rekla je Radulović.

Član maslinarskog društva Boka, Ilija Moric, kazao je da je ključni dio projekta kreiranje vodiča za poznavanje maslinovog ulja. “Vodič će biti namijenjen široj publici, ali će i oni koji su profesionalci naći dosta stvari da utvrde gradivo”, naveo je Moric.

On je dodao da će postojati i web sajt koji će elektronski propratiti sve aktivnosti na projektu, dok će vodič vjerovatno biti dostupan u elektronskoj formi za one koji ne budu mogli da dođu do štampane verzije.

Maslinarsko društvo Boka
Maslinarsko društvo Boka

„Vodič će sadržati ključne elemente, kao što su kategorije i karakteristike maslinovog ulja, dok će značajan dio publikacije biti posvećen senzorskoj ili organoleptičkoj analizi maslinovog ulja”, rekao je Moric.

On je kazao da će poseban dio vodiča biti posvećen predrasudama i najčešćim greškama koje se pojavljuju na tržištu, kao i da će to biti skroman doprinos maslinarstvu u Evropi i svijetu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije