15 C
Kotor

Slušaj online radio

U projekat Portonovi će biti ukupno investirano oko 650 miliona eura

Portonovi
Portonovi

Primarni interes Azmont Investmentsa u narednom periodu biće projekat Portonovi u Kumboru, u koji će biti ukupno investirano oko 650 miliona eura, daleko više od planiranog, saopštio je izvršni direktor kompanije, Rashad Aliyev.

“Godina za nama bila je interesantna i puna izazova. Mnogo smo uradili I trudićemo se da uradimo još više u narednom periodu, a primarni interes Azmont Investmentsa je sigurno Portonovi”, kazao je Aliyev u intervjuu agenciji Mina-business.

On je dodao da se u kompaniji nadaju da će u Portonovi rizort privući posjetioce I potencijalne stanare.

“Nastavljamo da planiramo I radimo u skladu sa postavljenim strategijama, nikada ne zaboravljajući da sanjamo. San, strast i entuzijazam su osnovni pokretači dugoročnog uspjeha. Gotovo da smo već pet godina u Crnoj Gori I uvjereni smo da smo do sadamnogo uradili”, rekao je Aliyev.

Azmont Investment će, kako je najavio, i u ovoj godini nastaviti da podržava obrazovni razvoj ljudskih resursa u Crnoj Gori i to onih koji pokreću promjene.

“Mismo multikulturalna kompanija, u punom razvoju, sa ciljem da budemo jedna od najvećih investicionih u Crnoj Gori I regionu. Kako bi podržali razvoj, investiramo vrijeme I resurse u stvaranje okruženja u kojem se zaposleni razvijaju I daju doprinos ostvarenju poslovnihciljeva kompanije, ali su I stovremeno I čvrsto povezani sa njenom vizijom I vrijednostima”, saopštio je Aliyev.

On je kazao da će ukupna investicija u Portonovi rizort iznositi oko 650 miliona EUR, što je daleko više od planiranog. Aliyev je podsjetio da ugovor o dugoročnom zakupu obavezuju na ulaganje od 52 miliona EUR u roku od četiri godinei 258 miliona EUR u periodu od osamgodina.

“Do sada smo već investirali oko 200 miliona EUR. Ove godine nas čeka otvaranje prve faze Portonovog I naša investicija će ići u tom pravcu. Ipak, Portonovi je složen projekat I imaćemo dosta posla I nakon toga, različite faze izgradnje, ali I otvaranja, zahtijevaće dalje ulaganje”, rekao je Aliyev.

On je dodao da je sve to urađeno u skladu sa planovima, kaoi da tim Azmont Investmentsa ne prestano radi na tome.

Portonovi
Portonovi

Aliyev je saopštio da se kompanija u prošloj godini, koja je bila veoma zahtijevna, suočavala s mnogim izazovima na mikro I makro nivou.

“Ipak, sve ovo, alii dobra saradnja sa našim partnerima I različitim interesnim grupama, omogućilo nam je da napravimo nekoliko izuzetno važnih koraka. Nije lako ukratko sažeti cijelu godinu – za nama je mnogo interesantnihstvari I postignut je napredak u različitim segmentima”, ocijenio je Aliyev.

Kada je riječ o projektu Portonovi, on je podsjetio da je prošlegodine zvanično počela gradnja prvog One&Only Resorta u Evropi.

“Ovo je važno pošto One&Only rizort nije samo izvanredan partner, već je bez sumnje savršen spoj jedne destinacije bez premca, koja će privući stanovnike I posjetioce iz cijelog svijeta”, naveo je Aliyev.

On je kazao da je, u istto vrijeme, Portonovi izašao na globalno tržište predstavljanjem u Londonu sa zvaničnim početkom prodaje. Nedavnosu Portonovi I Crna Gora predstavljeni I na događaju namijenjenom tržištu Bliskog istoka u hotelu One&Only Royal Mirage.

“Pored dijela Lower Village-a, izgradnja je nastavljena tokom čitave prošle godine u marini, Ribarskom dokui Marina Plazi. Sve to je rezultiralo još većim očekivanjima lokalnog stanovništva I šire zajednice. Naravno, imamo još mnogo da radimo. Ipak, važno je nepomenuti da svi zajedno dijelimo odgovornost za dalju gradnju, naročito kada je u pitanju infrastruktura”, saopštio je Aliyev.

On je dodao da je ostvaren napredak na tom polju, ali i da su svisvjesni da je, posebno kada se radi o saobraćaju I putevima, potreban ogroman napredak I dalji razvoj kako bi se ispunila očekivanja gostiju.

Aliyev je podsjetio da je Azmont Investments prošle godine proširio poslovanje I dodao svom poslovnom portfoliju NovuBanku, kao novootvorenu u Crnoj Gori.

“Nova Banka, sa sjedištem u Podgorici, registrovana je sa 12 miliona EUR vrijednosti kapitala. Kao investitor namjeravamo ovdje dugoročno da poslujemo. To često ponavljamo, ali što je važnije I dokazujemo onime što radimo”, rekao je Aliyev.

On je kazao da je u septembru, uz podršku kompanije, osnavana Međunarodna škola ugostiteljstva I menadžmenta na Fakultetu za kulturu I turizam Univerziteta Donja Gorica.

“Pored finansijskepodrške kompanije koja je iskorištena za kupovinu franšize po kojoj će ove međunarodne studije raditi narednih 11 godina, uspostavili smo i Azmont Stipendijski program I kroz njega stipendirali školovanje četiri studenta naredne tri godine”, saopštio je Aliyev.

On smatra da u crnogorskom bankarskom sektoru postoje potencijali I mogućnosti razvoja, uprkos veoma konkurentnom tržištu.

Rashad Aliyev
Rashad Aliyev

“Imamo sve razloge da vjerujemo da će ogromno iskustvo koje imamo u finansijskom sektoru, posebno u bankarskom, biti veliki pokretač I pomoć I nama da se pozicioniramo, ali i da napredujemo na ovdašnjem tržištu”, kazao je Aliyev.

On je naveo da je Nova Banka nova green-field komercijalna banka na crnogorskom tržištu, sa punim spektrom uobičajenih bankarskih proizvoda.

“Naš cilj je da ponudimo visoko kvalitetne bankarske proizvode I usluge rezidentima I nerezidentima. Posebna pažnja je posvećen astvaranju proizvoda koji uključuju novu IT tehnologiju u bankarskoj industriji. Nova Banka ćeosnaživati svoje klijente, ujedno bivajući fokusirana na njihove potrebe I efikasnost”, poručio je Aliyev.

On je dodao da, iz investitorske perspektive, ta investicija obezbjeđuje novirast mogućnosti I povezivanja među kompanijama osnovanim u Crnoj Gori i u inostranstvu, a koje posluju na crnogorskom tržištu.

Aliyev smatrai da je još rano govoriti o nekom konkretnom rezultatu banke  I njenom udijelu na tržišu.

“Nedavno smo zvanično predstavili banku I naš brend. Naša Nova Banka će u ovugodinu ući poslujući u skladu sa našim motom: Vaša snaga”, zaključio je Aliyev.

/Mina-business/

Najčitanije