12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat za Mamulu biće završen 2019.

Projekat za tvrđavu Mamula na ostrvu Lastavica kod Herceg Novog trebalo bi da bude završen do polovine 2019. godine, saopštio je direktor kompanije OHM Mamula Montenegro DSD, Predrag Nenezić.

Mamula budući izgled
Mamula budući izgled

Nenezić je rekao da je koncept švajcarskog Orascoma, koji je dugoročni zakupac na tom lokalitetu, u potpunosti u saglasju sa državnom vizijom razvoja Lastavice i Mamule.

“U konzervatorskim uslovima jasno su izrečeni stavovi o tome na koji način treba zaštititi i revitalizovati tvrđavu Mamula i mi poštujemo te zahtjeve. Uspostavljanje muzeja će biti naš prioritet. Radićemo sa arhitektima svjetske klase što će nam obezbijediti nivo kvaliteta koji se ne može sresti često u ovoj oblasti”, rekao je Nenezić u intervjuu za časopis Pogled, Inženjerske komore Crne Gore.

Programom projekta je predviđena izgradnja istorijski zaštićenog prostora odnosno muzeja, 23 do 28 hotelskih soba sa recepcijom, četiri ugostiteljska objekta, spa i wellness prostor, infrastruktura.

Švajcarska kompanija Orascom Hotels Management (OHM) osnovala je u Crnoj Gori podružnicu OHM Mamula Montenegro DSD.

Nenezić je rekao da je pored osnivanja kompanije u Crnoj Gori, do sada usaglašen ugovor o dugoročnom zakupu pristaništa koje će biti javnog karaktera.

“Nakon raspisanog javnog tendera, kompanija Orascom i preduzeće Morsko dobro su usaglasili ugovor. Mi smo obavezni da uradimo glavni i projekat konzervacije. Nakon završetka oba dokumenta, nadležni državni organi u roku od tri mjeseca treba da odgovore na naš zahtjev za odobrenje glavnog projekta. Tek tada se stiče uslov da se zatraži građevinska dozvola. Od dana dobijanja građevinske dozvole, rok za završetak radova na restauracij i je 18 mjeseci”, dodao je Nenezić.

On je saopštio da je projektantski tim Orascoma počeo izradu idejnog i glavnog projekta, koji će predvidjeti prostor za muzej u okviru tvrđave.

“Već su urađeni projekat zatečenog stanja, preliminarni izvještaj o geološkim uslovima izgradnje na dijelu tvrđave Mamula i izvještaj o strukturnim karakteristikama tvrđave, što je jedan od konzervatorskih uslova. Cilj tih ispitivanja je bio da se prikupe i analiziraju svi dostupni podaci o tvrđavi Mamula još iz vremena austrougarske dominacije u Bokokotorskom zalivu”, objasnio je Nenezić.

Mamula budući sadržaji
Mamula budući sadržaji

Nenezić je rekao da je predviđena turistička valorizacija tog lokaliteta kao ekskluzivnog turističkog kompleksa otvorenog tipa, sa pratećim sadržajima za rekreacione aktivnosti i odmor, a koji, kako predviđa plan, treba bude dobro uklopljen u lokacij u i ne ugrožava kulturno-istorijski karakter i prirodno okruženje.

Orascom je 23. februara prošle godine potpisao ugovor o dugoročnom, odnosno zakupu na 49 godina ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, koji je crnogorski parlament usvojio krajem te godine.

Planiranja ulaganja u rekonstrukciju bila su projektovana na 15 miliona eura.

Nenezić je saopštio da će samo investicija u vodosnabdijevanje, snabdijevanje električnom energijom i tretman čvrstog otpada koštati između 1,5 i dva miliona eura.

“Lokacija je infrastrukturno potpuno neopremljena, dakle nema vodu, struju, telekomunikacione veze, kanalizaciju, niti bilo kakvu infrastrukturu. Radićemo sa arhitektima svjetske klase što će nam obezbijediti nivo kvaliteta koji se ne može sresti često u ovoj oblasti. Hotel će imati sopstvenu upravu”, dodao je Nenezić.

On je rekao da će uložiti maksimalni napor da se ugrade najsavremenije tehnologije, koje čuvaju životnu sredinu.

“Plutajuće bove će biti postavljene u blizini ostrva, dvije male plaže će biti sačuvane, a sva otpadna voda će se prikupljati i reciklirati. Modernim tehnikama, kroz unaprijeđenu izolaciju smanjićemo potrebu za grijanjem i hlađenjem”, kazao je Nenezić.

Nenezić, koji je i član član Odbora direktora kompanije Luštica Development, koja na tivatskom dijelu poluostrva Luštica razvija projekat integrisanog turističkog grada Luštica Bay vrijedan 1,1 milijardu eura, rekao je da je do sada uloženo oko 80 miliona eura u taj projekat.

“Očekujemo da ćemo investirati još 100 miliona eura u narednih 18 mjeseci. Završeno je i useljeno deset zgrada sa 72 apartmana sa kompletnom pripadajućom infrastrukturom. Pored novih 16 zgrada sa 88 stanova koje će biti izgrađene i predate vlasnicima do polovine naredne godine, mi ćemo do kraja ove početi izgradnju luksuznih vila i gradskih kuća u marina naselju. Oni će biti spremni za vlasnike između kraja naredne i sredine 2018. godine”, zaključio je Nenezić.

Najčitanije