7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat „Eksperimentalni uzgoj Jakobove kapice “ jedan od tri najbolje ocijenjena projekta

Uzgoj Jakobove kapice
Uzgoj Jakobove kapice

Ministarstvo nauke i Delegacija evropske unije u Crnoj Gori, protekle sedmice su organizovali, promotivni događaj pod nazivom: “Inovacijama do pametnog rasta: jačanje veza između naučnostraživačke zajednice i privrede”, a povodom odobrenih projekata “Transfer znanja između sektora visokog obrazovanja, istraživanja i industrije”.

U uvodnom obraćanju, govorili su dr Darko Petrušić, Generalni direktor u Ministarstvu nauke i NJ.E. Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Generalni direktor Petrušić je izrazio zadovoljstvo zbog odobrenih projekata čija je praktična implementacija već počela i istakao uvjerenje da će konačni rezultati svih četrnaest (14) projekata biti jedan od generatora ekonomskog razvoja Crne Gore. Koncept jačanja veza između akademske zajednice i privrede, kako je istakao, predstavlja i jedan od tri ključna cilja definisana u Strategiji naučnoistraživačke djelatnosti (2012-2016) kao i u ostalim dokumentima Ministarstva nauke, kao što su Zakon o inovativnoj djelatnosti i Strategija inovativne djelatnosti 2016-2020.

Uzgoj Jakobove kapice
Uzgoj Jakobove kapice

U ime Delegacije Evropske unije u Podgorici prisutnima se obratio NJ.E. Aivo Orav, šef Delegacije, koji je izrazio zadovoljstvo što je Evropska unija i na ovaj način pomogla nauku i istraživanje u Crnoj Gori čime će se po njegovim riječima, i uz realizaciju novih odobrenih programa podrške, značajno povećati ekonomski potencijal zemlje. On je istakao, da bi nove inicijative trebalo da jačaju konkurentnost što doprinosi razvoju ekonomije zasnovane na znanju.

Uzgoj Jakobove kapice
Uzgoj Jakobove kapice

Projekat „Eksperimentalni uzgoj Jakobove kapice (Pecten jacobaeus)“ čije se planirane aktivnosti već sprovode u Institut za biologiju mora, Univerziteta Crne Gore , kao jedan od tri najbolje ocijenjena projekta detaljno je prezentovan na ovom skupu.

Naglašeno je da su glavni ciljevi projekta razvoj sektora marikulture u Crnoj Gori, obnavljanje prirodnih populacija, te smanjenje pritiska na resurse, zatim eksperimentalni uzgoj ekonomski važne vrste školjki a time i unapređenje gastronomske ponude kao i primjena novih tehnologija uzgoja. Ciljne grupe ovog projekta su prije svega uzgajivači školjki i ribe, lokalne i regionalne turističke organizacije, institucije odgovorne za upravljanje resursima i lokalno stanovništvo kao direktan korisnik proizvoda.

Uzgoj Jakobove kapice
Uzgoj Jakobove kapice

Pored navedenog projekta Instituta za biologiju mora prezentovani su i projekti:
• Unapređenje procesa tradicioanlne proizvodnje sira na sjeveru Crne Gore (Akronim: Value Cheese), Fakultet za prehrambene tehnologije, bezbjednost hrane i ekologiju – Univerzitet Donja Gorica;
• Laguna Klaster iz oblasti turizma (Laguna Heritage Tourism Cluster), Institut za strateške studije i prognoze.

Ministarstvo nauke, kao dio Operativne strukture za IPA komponentu IV “Razvoj ljudskih resursa 2012-2103”, realizuje Mjeru 2.2. “Unapređenje inovativnih kapaciteta visokog obrazovanja, istraživanja i privrede” u okviru koje se i nalazi pomenuta Grant šema. Nakon Konkursa za dodjelu grantova za jačanje veza između akademskog sektora i privrede, objavljenog 8. maja 2015. godine, 14 projekata je prihvaćeno za finansiranje. Projekti, u ukupnom iznosu od 354.598,00 EUR-a većinski su finansirani iz sredstava Evropske Unije, uz nacionalno učešće Crne Gore.

 

Najčitanije